Interview met Marjolein Dubbers - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Interview met Marjolein Dubbers

Carla de Ruiter 8 min leestijd 27 september 2022

Marjolein Dubbers is vitaliteitscoach voor vrouwen, hormoondeskundige, bestseller auteur, inspirerend spreker en vol passie als het gaat om vitaliteit voor vrouwen. Zelf veranderde zij haar leefstijl drastisch na een burn-out op haar 52ste. Uiteindelijk inspireerden de effecten hiervan haar zo, dat ze sindsdien andere veertig plus vrouwen inspireert. Op haar website is te lezen dat ze als missie heeft om van Nederland het land te maken met de meeste vitale vrouwen ter wereld. Carla de Ruiter ging met haar in gesprek over haar werk, leefstijl en de impact van voeding op ons immuunsysteem.

Kan je om te beginnen iets vertellen over je achtergrond?

“Vroeger werkte ik bij de ING bank. Ik werkte op de effectenafdeling. Omdat ik ervan geniet om nieuwe dingen op te zetten ben ik destijds samen met een collega begonnen om de afdeling duurzaam beleggen op te zetten. Niemand had het toen over duurzaam. Nu kan niemand er meer omheen. Ik vind het leuk om aan het begin van nieuwe bewegingen te staan. Om iets voor elkaar te krijgen. Dat zat er toen bij mij al helemaal in. Daarna heb ik in diverse organisaties gewerkt als manager. Ik kreeg een burn-out toen ik tweeënvijftig was. Ik was uitgeblust en dacht na over hoe ik mijn energie weer terug kon krijgen. Ik wilde eigenlijk niet meer terug naar die laatste organisatie. Maar ik wilde wel weer een team hebben. Mijn eerste zorg was echter om weer de power in mijn lijf te voelen.”

Hoe ging dat verder?

“Ik verdiepte me in hoe de hormoonhuishouding van vrouwen werkt. En mijn voeding. Ik zat in de overgang en ontdekte dat ik met voeding veel kon bereiken. Ik heb toen vrij drastisch mijn voedingspatroon veranderd. Ik voelde me daarmee na drie maanden al zo’n ander mens! Ik kon veel meer helder nadenken. Ik besefte me dat ik jaren met watten in m’n hoofd had gelopen. Dat idee vond ik mindblowing. En al snel kwam ook die vraag: “Waarom weten vrouwen dit niet?” Waarom weten we niet wat suikers in ons lichaam doen? En wat bewerkte voeding, geur-, kleur-, en smaakstoffen met ons lichaam doen? Met andere woorden: waarom weten vrouwen niet hoe je je redelijk snel weer veel beter kunt voelen?

Een gezonde leefstijl begint voor mij met voeding. Beweging en sporten is belangrijk. Ik ontdekte dat veel vrouwen uitgeput zijn omdat ze al veel te lang te weinig voedingstoffen binnen krijgen. Niet alleen vrouwen zijn massaal ondervoed, ook mannen en dan bedoel ik niet in calorieën maar door een tekort aan voedingstoffen. We onderschatten massaal de impact van gezonde voeding op onze gezondheid en vitaliteit. Het goede nieuws is dat je elke dag kunt kiezen wat je wilt eten.”

Je bent destijds gestart met de Energieke Vrouwen Academie en richt je uitsluitend op vrouwen, waarom alleen vrouwen?

“Een vrouwenlichaam wordt na haar veertigste anders, veel meer kwetsbaar voor toxische stoffen die een oestrogene werking hebben. Giftige stoffen in ons milieu, ons drinkwater, zware metalen: we staan er dagelijks aan bloot. Mannen hebben daar ook wel last van, want een op de zeven stellen kan tegenwoordig lastig zwanger worden omdat de kwaliteit van het sperma van mannen achteruit is gehold. Allemaal gevolgen van een tsunami aan xeno-oestrogenen. Maar mannen worden minder snel ziek van deze ontwikkeling. Vrouwen wel. En ik ben zelf een vrouw. En ik vertrouw erop dat mijn leefstijladviezen ook mannen bereiken via hun vrouwen. Want het is nog steeds zo dat vrouwen vaker dan mannen bepalen wat er op tafel komt.”

Je hebt een boek uitgegeven over hormonen en voeding. Waarom dit boek?

“Ik heb in totaal vier boeken geschreven. ‘Het voedingskompas’, ‘Eet meer energie’ , ‘Voeding en immuunsysteem’ en ‘Voeding en hormonen’. Met dit boek over hormonen wilde ik graag een jonger publiek aanspreken omdat zij ook worstelen met hormonen. Het boek is opgebouwd uit een aantal oude en nieuwe artikelen rond dit thema. Ik had al zoveel geschreven en het leek mijn uitgever en mij een goed idee om dat te bundelen en er een compleet boek van te maken.

Vaak denk ik dat mensen wel weten wat gezond voor ze is, maar als ik kijk wat mensen in de supermarkt in hun boodschappenkarretje hebben liggen: flessen cola, witte broodjes of pizza’s, dan weet ik dat er nog veel te vertellen is. We hebben veel meer voedingstoffen nodig dan we tot nu toe doorgaans eten. Ik ben nu eenenzestig en ik zie om me heen dat veel vrouwen chronische gezondheidsklachten hebben. Daarbij is daglicht de meest onderschatte voeding van alles. We komen te weinig buiten. Hoe zit je met beweging, krijg je elke dag beweging? Haal je je energie vooral uit glucose, uit koolhydraten, of ben je een vetverbrander? Deze laatste, vetten, is een veel schonere vorm van energie voor ons lichaam. Al mijn voedingsadviezen zijn erop gericht om de snelle koolhydraten eruit te halen en gezonde vetten en groenten erin te stoppen. Ook voor je brein is dat essentieel. We zijn nu in de ban van het coronavirus maar kijk eens hoeveel mensen diabetes hebben en vooral ook jongeren die de diagnose diabetes 2 al hebben gekregen. Vroeger was diabetes 2 een ouderdomsziekte! Nu zijn er zelfs al kinderen op twaalfjarige leeftijd die diabeet zijn. Vijftig procent van de Nederlandse bevolking schijnt al insulineresistent te zijn. Dat is het voorstadium van diabetes 2.

Er komt een enorme golf van Alzheimer en Parkinson op ons af als we ons voedingspatroon niet wijzigen. Ook dit heeft alles met voeding en leefstijl te maken. Ons brein heeft er een cruciale rol in. Dus ik heb nog wel een jaartje of twintig werk en dit boek draagt daar een steentje aan bij.”

Wat kan je doen aan het versterken van je immuunsysteem?

“Je immuunsysteem is direct gekoppeld aan de gezondheid van je darmslijmvlies. Het is dan ook belangrijk dat darmslijmvlies gezond te houden. Dat kan onder andere door je voedingspatroon. Veel planten, veel variatie, vezels, gezonde vetten, liefs ook biologisch. Ons darmslijmvlies wordt aangetast door glyfosaat, het bestrijdingsmiddel dat bijvoorbeeld in Roundup zit en waar niet biologische groenten mee worden bespoten. Daarnaast hebben we ook bacteriën en schimmels uit onze omgeving nodig. Het is algemeen bekend dat mensen met smetvrees, vaak mensen met een klein sociaal netwerk, een zwak immuunsysteem hebben. We hebben het zo nodig om andere mensen aan te raken en in contact te komen met allerlei verschillende bacteriën. Ik ben het dan ook helemaal niet eens met het beleid van de overheid en de 1,5 meter maatregel. Dat staat haaks op wat we zouden moeten doen. Ga nu vooral tongzoenen zeg ik wel eens voor de grap! Per tongzoen worden er zo’n 75 miljoen bacteriën uitgewisseld. Maar ga ook eens het bos in als het net geregend heeft, daar zweven allerlei bacteriën en schimmels.  In het najaar als de paddenstoelen en varens groeien is dat een goede plek om te vertoeven. Wist je dat varens alleen maar groeien op een heel oud ecosysteem dat bacteriën bevat die we heel hard nodig hebben? Ga eens tussen de varens een boek lezen. Wees ook vooral niet bang om krassen op te lopen. Ga tuinieren, maak contact met de grond. We zijn nu steriele wezens aan het worden. We worden kwetsbaar, ook wijze artsen maken zich hier zorgen over. We hebben ook spierkracht nodig en de motivatie om gezond te eten. We hebben de sportscholen zo nodig!”

Hoe kijk je naar krachttraining voor vrouwen?

“Ja, daar worden we heel dapper van! Echt! Marathons lopen voor zowel mannen als vrouwen is eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons. Na een uur hardlopen zegt het lijf: ‘oh, wat is er aan de hand? Dit rennen lijkt op gevaar! Je maakt dan stresshormonen aan. Er zijn mensen die zich daar goed bij voelen, dan is het prima, maar blijf goed op je lijf letten. Als je veel stress hebt moet je je lijf veel meer rust geven. En vrouwen zijn heel slecht in het aangeven van wanneer ze stress hebben. Ik zie dagelijks dat vrouwen dat echt onderschatten.”

Wat vind je van het Nederlandse gezondheidsbeleid?

Zolang ik me al met voeding bezighoud, volg ik wat het Nederlandse Voedingscentrum doet. Hun adviezen zijn gewoon niet goed genoeg. Ze zijn te eenzijdig. Volgens hen moet een vrouw van zo’n vijftig of zestig jaar zes boterhammen per dag eten. Met een plakje kaas of vleeswaren en dan aardappelen of pasta, wat groenten en een bron van eiwit s’avonds. Als je ziet hoeveel koolhydraten dat zijn! Los nog van de suikers in de bewerkte voeding. De voedingswaarde daarvan is gewoon te laag. Zeker ouderen, mensen van mijn leeftijd krijgen daar vroeg of laat de rekening van. Maar het Voedingscentrum is erg behoudend dus ik ben bang dat we nog heel lang zullen horen dat we een glas melk moeten drinken en veel boterhammen moeten eten.

Wie is jouw inspiratievoorbeeld op het gebied van voeding?

Het is voor artsen zo moeilijk om hun nek uit te steken. Ik heb bewondering voor hen die dat wel doen. Professor dr. Hanno Pijl bijvoorbeeld. Hij is een diabetoloog uit Rotterdam van het AMC. Hij heeft verschillende boeken geschreven over voeding. ‘Diabetes type 2, maak jezelf beter’ heet zijn boek. Hij durft echt te zeggen dat diabetes type 2 omkeerbaar is. Je kunt ervan genezen.

Wat is de reden dat we zo weinig goede voedingspioniers hebben?

Ze zijn er wel maar nauwelijks in het reguliere gezondheidscircuit. Richard de Leth, heeft de opleiding geneeskunde gedaan maar op een gegeven moment ontdekte hij dat hij eigenlijk een opleiding medicijnen doet. Hij stapte eruit en is zijn eigen weg gegaan. Ik denk dat als je eenmaal in het wereldje van artsen zit het moeilijk is eruit te stappen. Ze zijn allemaal met de beste intenties begonnen, maar hebben nooit iets geleerd over voeding. De enige middelen die zij tot hun beschikking hebben om mensen ‘beter’ te maken zijn operaties en medicijnen.

Hoe komt dat?

“Dat is de overheersende rol van de farmacie. Ik heb het wel eens uitgezocht. Het gaat terug tot de Rockefeller familie. Ze bezaten enorm veel olie en ontdekten dat daar ook de grondstof voor medicijnen van kon worden gemaakt. Ze grepen de macht daar waar het ging om de opleidingen van artsen. De reguliere geneeskunde zit al een eeuw in de greep van de farmaceutische industrie. Ik hoop dat we dit tij kunnen keren. Gelukkig staan er steeds meer mensen op die zich hiervan bewust zijn en een ander geluid laten horen. We worden met elkaar gelukkig steeds meer ‘wakker’, steeds bewuster van wat er werkelijk gaande is in de wereld.”

Hoe krijg je het voor elkaar om je eigen voedingspatroon te keren, dat valt of staat toch met discipline?

“Discipline werkt niet bij vrouwen. Ze moeten al zoveel en de lat ligt al vaak zo hoog. Ik sta vooral voor een stap- voor- stap methode en het kan niet verkeerd gaan. Het is net als piano leren spelen. Het is een kwestie van blijven oefenen, het gaat met ups en downs, maar je blijft op weg. Het lichaam verandert voortdurend. Er is niet zoiets als perfectie. Ieder stapje is een stapje in de goede richting. Het is een kwestie van op weg blijven. En vooral ook met heel veel mildheid en humor naar jezelf blijven kijken.”

Informatie: www.energiekevrouwenacademie.nl

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Pioniers Magazine (juli 2020).