Insecten (in je) eten is niet gezond - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Insecten (in je) eten is niet gezond

She Health Clinics 5 min leestijd 6 februari 2023
FotoIstockfoto

In de EU is het nu toegestaan om krekels in humane voeding te verwerken. Eerder al werden de treksprinkhaan en de gele meelworm in de Europese voedselstroom toegelaten. Het insect mag in zijn geheel als voedsel worden verkocht, in bevroren of gedroogde vorm of tot poeder worden verwerkt. 

Aan insecten eten zitten echter de nodige serieuze gezondheidsrisico’s en nadelen, waarvan we er in dit artikel een aantal benoemen. Wist je bijvoorbeeld dat er een stofje in insecten zit dat bij mensen kankerverwekkend kan zijn? En dat gekweekte insecten parasieten kunnen overdragen die voor de mensen schadelijk kunnen zijn?

Krekelmeel toelating

De nieuwe EU-toelating gaat over ontvet poeder uit de huiskrekel in meergranenbrood en -broodjes, crackers en soepstengels, graanrepen, droge voormengsels voor gebakken producten, koekjes, droge gevulde en niet-gevulde producten op basis van pasta, sauzen, verwerkte aardappelproducten, gerechten op basis van peulvruchten of groenten, pizza’s, producten op basis van pasta, weipoeder, vleesvervangers, soepen en geconcentreerde soepen of soeppoeders, snacks op basis van maïsmeel, bierachtige dranken, chocoladesnoepgoed, noten en oliehoudende zaden en andere snacks dan chips en vleesbereidingen. Per 100 gram eindproduct mag tot maximaal 5 gram huiskrekelpoeder als ingrediënt worden gebruikt.

Benamingen van insecten in voeding

Voor humane consumptie gekweekte insecten worden tegenwoordig in voeding verwerkt onder de volgende benamingen. Je kunt ze terugvinden op de verpakking van bewerkte voeding:

Acheta domesticus: huiskrekel.

Gryllodes sigillatus: gedroogde bandkrekel.

Locusta migratoria: treksprinkhaan.

Tenebrio molitor: (gedroogde) meelworm.

Alphitobius diaperinus: hele en gemalen larven van de buffalokever (kleine meelworm).

Let dus voortaan goed op wat voor soort (voor)bewerkte voeding je koopt.

Gezondheidsrisico’s van insecten eten

Gekweekte insecten worden steeds vaker aangeprezen als duurzame bron van eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Maar er zitten ook nadelen en mogelijke grote gezondheidsrisico’s aan het eten van gekweekte insecten, insectenmeel of insectenpoeder dat nu wordt verwerkt in een grote verscheidenheid aan bewerkte voedingsproducten.

Enkele nadelen en risico’s zijn:
In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!

Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Degenen die hier last van hebben en niet op de hoogte zijn van dit risico, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.

De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.

Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich meebrengen.

In sommige soorten insecten zit meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.

In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en die hun biologische beschikbaarheid verminderen.

In insecten zitten ook fytaten en oxalaten die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).

Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.

Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit bevat namelijk meer dan 500 Kcal. Ter vergelijk:

100 gram gehakt is minder dan 200 Kcal.
100 gram pasta is normaal (zonder krekelmeel) 131 Kcal.
100 gram brood is normaal (zonder krekelmeel) 265 kcal.

Nadelen en gezondheidsrisico’s van chitine

Chitine is een natuurlijk polymeer dat voorkomt in het exoskelet van insecten en andere geleedpotigen, en wordt nu dus gebruikt als voedseladditief en voedingssupplement. Er is slechts beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s van de consumptie van chitine, maar het wordt tot nu toe veilig geacht voor menselijke consumptie. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor chitine en het kan bij sommige mensen maag-darm symptomen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, gas en diarree. Chitine wordt niet goed opgenomen door het menselijk lichaam, dus is het geen belangrijke voedingsbron!
Het is ook bekend dat het de absorptie van sommige mineralen zoals zink belemmert. En er is een potentieel risico van blootstelling aan zware metalen of andere verontreinigende stoffen als de chitine niet is verkregen uit een gerenommeerde bron.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Chitinase 3-like-1 (CHI3L1), een lid van de chitinase-familie bij mensen, specifiek wordt geïnduceerd tijdens het verloop van ontstekingen bij aandoeningen als inflammatoire darmziekten, hepatitis en astma. Bovendien wordt CHI3L1 tot expressie gebracht en uitgescheiden door verschillende soorten vaste tumoren, waaronder glioblastoom, darmkanker, borstkanker en kwaadaardig melanoom (huidkanker). Hoewel de precieze functie van CHI3L1 bij ontstekingen en kanker nog grotendeels onbekend is, speelt CHI3L1 een centrale rol bij de verergering van de ontstekingsprocessen en bij de bevordering van angiogenese en remodellering van de extracellulaire matrix. CHI3L1 kan in hoge mate betrokken zijn bij de chronische betrokkenheid van ontsteking die de ontwikkeling van epitheliale tumorigenese (kankertumoren) versterkt, vermoedelijk door activering van de mitogeen-geactiveerde proteïne kinase en de proteïne kinase B signaalwegen. Anti-CHI3L1-antilichamen of pan-chitinaseremmers kunnen mogelijk de door CHI3L1 gemedieerde chronische ontsteking en de daaropvolgende carcinogene verandering in epitheelcellen onderdrukken.

Oftewel: De stof Chitinase 3-like-1 die in insecten zit, kan bij mensen kanker verwekken en kankertumorgroei versnellen!

Op basis van de hierboven beschreven nadelen en aanzienlijke gezondheidsrisico’s, adviseren wij geen voedingsproducten te consumeren waarin insecten zijn verwerkt!

Het is altijd een goed idee om een arts en/of voedingskundige te raadplegen voordat je een nieuw supplement aan jouw dieet toevoegt.

SHE Health Clinics is opgezet voor en door vrouwen en gespecialiseerd in persoonlijke vrouwenzorg.