Het alternatief voor: mentale gezondheid - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Het alternatief voor: mentale gezondheid

Carool Rijnierse 3 min leestijd 17 februari 2022
FotoBigstockphoto

Er wordt in de media veel aandacht geschonken aan het onbegrip dat de sportscholen steeds opnieuw gesloten worden. Je lichaam in vorm krijgen en houden is zeker nu erg belangrijk. Wanneer je lekker in je vel zit, werkt dit op alles door. Niet alleen fysiek, maar ook zeker mentaal. Bij sporten en bewegen komen er stofjes in je hoofd vrij, waardoor je je blijer voelt. En als je mentaal krachtiger bent, kan je ook fysiek de wereld en zijn omstandigheden beter aan. Fysieke en mentale gezondheid gaan hand in hand. Maar dus ook omgekeerd. Voor sommige mensen werkt het beter als ze eerst mentaal fit zijn, om de moed bij elkaar te rapen om weer aan het sporten te beginnen. Maar hoe word en blijf je dan geestelijk fit? Moet daar een psycholoog of speciale arts aan te pas komen? Dat kan. Maar er leiden veel meer wegen naar Rome.

Zelf lees ik al jaren esoterische boeken. Ver voordat ‘the secret’ een hype werd in de wereld, las ik al boeken zoals ‘De weg naar innerlijke wijsheid’ van Penney Pierce en ‘De Celestijnse belofte.’ Op een of andere manier werd ik blij van deze onbekende boodschappen, maar veel begreep ik er nog niet van. Ik verslond ze en ik heb er inmiddels honderden in mijn bezit. Tegen mijn jongens zeg ik weleens dat dit hun erfenis is, omdat er zoveel waardevolle informatie in staat. Maar sommige teksten zijn best pittig en dan is enige uitleg of begeleiding wel gewenst. Lang leve het internet, want inmiddels zijn daar heel veel spirituele coaches en gidsen te vinden. Ieder met een eigen programma, roadmap of podcast. Een aanrader voor ieder die mentaal wilt groeien, meer inzicht in zichzelf wil krijgen of gewoon mentaal wat weerbaarder wil worden. Er is online inmiddels zoveel aanbod, dat je misschien de bomen door het bos niet meer ziet. Voor je het weet ben je duizend euro lichter, maar heb je nog niet de weg gekozen die specifiek bij jou past. 

Laat ik eens wat voorbeelden geven. Zo kan je zelf, gratis en voor niets, online struinen door de wereld van de mentale oppeppers. Aan jou de keuze wat het meeste bij jou past.

Wanneer je specifiek op zoek bent naar alles omtrent de gezondheid qua vitamines, eetgewoonten en naar de werking van het lichaam, raad ik Duco Kanij en Richard de Leth aan. Ze hebben Instagram, er zijn YouTube filmpjes en er zijn podcasts.

In de wereld van ‘de wet van aantrekking’ en de juiste uitleg hiervan, word ik zelf heel blij van de podcasts van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman, te vinden onder het kopje ‘Leef je mooiste leven.’ Inmiddels hebben zij ook een mooie meditatie app en kan je allerlei (online) cursussen bij hen volgen. In dezelfde lijn zitten Christine Beijnen, Marieke van Meijeren, Lou Niestadt en Linda Dronckers- Steijn.

Zelf luister ik graag tijdens het wandelen met de honden naar de podcasts van Kukuru, van Giel Beelen. Daar komen 1001 mentale coaches voorbij , die tijdens een mooi en open gesprek met Giel aan je spiegelen wat ze in huis hebben. Als je die beluisterd, kom je er snel genoeg achter waar jij blij van wordt.

Zelf heb ik ook vaak geroepen dat ik geen tijd heb voor het luisteren van podcasts of het doen van meditaties. Zelf combineer ik het met andere dingen. Zoals ik al schreef; ik luister tijdens het wandelen met de honden. Maar ook wanneer ik het huis aan het schoonmaken ben of een lang stuk in de auto moet rijden. Waar de ene podcast je inzichten en inspiratie geeft, zal de ander je vullen met energie of zal je juist kalmeren. Voor ieder wat wils en ik zou mijn dagen niet meer zonder deze toevoegingen kunnen indenken. Er gebeurt veel in de wereld waar we geen controle op en over hebben, maar hoe jij er mentaal mee omgaat heb je wél in de hand. Met een beetje hulp van deze coaches zit ook jij weer lekkerder in je vel en pak je makkelijker de draad weer op.