Gezond blijven eten op vakantie: twaalf tips - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Gezond blijven eten op vakantie: twaalf tips

Marjolein Dubbers 9 min leestijd 2 augustus 2022
FotoBigstockphoto

De vakantietijd is aangebroken. Net als in andere jaren komen er weer vragen in mijn mailbox wat ik dan adviseer te doen. Veel vrouwen zijn afgelopen jaar enthousiast gestart met een gezond(er) voeding- en leefstijlpatroon en willen dit in de vakantie vasthouden. Goed plan! Maar hoe doe je dat als je gaat kamperen, met een kleine camper gaat rondtrekken, uit eten gaat of voor de mensen die gaan vliegen: in een all-inclusive resort verblijft waar je de hele dag ‘gratis’ kan eten en drinken. Hoe maak je gezonde keuzes? Hierbij enkele van mijn adviezen voor de komende periode. Vis eruit wat jou kan helpen.

Geef je lichaam ook vakantie!

Veel mensen laten op vakantie de teugels vieren en denken dat ze gelukkig worden door weinig te bewegen en alles te eten waar ze zin in hebben. Gezonde gewoontes gaan een tijdje overboord. Als je heel eerlijk bent weet je echter dat je hier niet echt gelukkig van wordt. Als je je lichaam gezonde voeding geeft, hoeft je lichaam veel minder hard te werken om jou gezond te houden.

Onder gezonde voeding versta ik alle natuurlijke, onbewerkte producten zoals de natuur ze ons geeft en die door je lichaam worden herkend als voeding. Het meeste wat uit een fabriek komt is bewerkt; er zijn stoffen aan toegevoegd waar je lichaam niet op is gebouwd. Het kost je lichaam veel energie om al deze lichaamsvreemde stoffen weer af te voeren. Geef je lichaam ook vakantie en laat het in je vakantie niet teveel overuren draaien: waar je ook bent: overal ter wereld is natuurlijke, onbewerkte voeding te krijgen.

Tip 1  Bereid je goed voor

Als je op vakantie gaat besteed je meestal tijd aan de voorbereidingen. Plan thuis ook tijd in om op internet te zoeken naar gezonde adressen voor onderweg of rondom je vakantiebestemming. Waar zitten de grotere supermarkten, bio-winkels, groenteboeren of de (bio-)markten? Is er ergens een verse juice-bar? Maak een lijstje, bijvoorbeeld in je telefoon, met al de adressen.

Als je een navigatie-app gebruikt, kan je deze adressen er alvast inzetten. Hetzelfde geldt voor goede restaurants. Ik maak zelf graag gebruik van www.happycow.net. Dit is een internationale site van goede veganistische/vegetarische eetcafés/restaurants.

Verblijf jij, net als ik, de komende zomer in Nederland en ga je graag uit eten? Kijk dan eens op heerlijk.nl  Daar vind je mooie aanbiedingen van toprestaurants. Laten we de horeca deze zomer ondersteunen door ze vooral vaak te bezoeken! Ze kunnen het goed gebruiken. Bezuinig niet op de kwaliteit van je eten in je vakantie, daarmee bezuinig je op je gezondheid. Niet doen!

Tip 2  Geniet van lokaal, natuurlijk en onbewerkt

Waar je ook bent, vooral in het buitenland, kijk goed om je heen wat er lokaal te krijgen is. Zijn er producten die vers van het land komen? Probeer deze op je menu te krijgen, of je nu zelf kookt of uit eten gaat. Ik heb vroeger veel gereisd en bijna overal zijn groenten en fruit volop te krijgen. Wees nieuwsgierig en probeer vooral ook nieuwe producten uit zolang ze er natuurlijk en onbewerkt uitzien. Eet méér groenten en fruit dan je gewend bent. Vooral als je genoeg beweging krijgt kan je volop genieten van fruit.

Als je dorst hebt is bijna niets zo lekker als een groot stuk watermeloen en als je trek hebt is een banaan of avocado een prima snack. Of probeer eens een ugli, een cherimoya of een doerian als je in Verweggistan verblijft. Eet je thuis biologisch maar lukt het je niet om dit in je vakantieoord te vinden? Maak er geen punt van. Was alles goed en geniet ervan. Niet-biologische groente en fruit eten is vele malen beter dan géén groente of fruit eten.

Tip 3  Drink vooral voldoende water

Om je spijsvertering ‘s morgens op gang te helpen is het heel gezond om vlak na het opstaan twee of drie grote glazen water te drinken, liefst met wat citroensap erin. Zorg dat je altijd tijdens je vakantie drinkwater bij de hand hebt, ook naast je bed dus! In sommige landen moet je daarvoor water kopen omdat het drinkwater niet betrouwbaar is. Vraag dit altijd goed na en als je twijfelt koop dan liever water.

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen honger en dorst. We denken vaak dat we honger hebben terwijl ons lichaam eigenlijk alleen maar dorst heeft. Vooral als het warm is heb je meer water nodig dan anders. Laat frisdranken staan en drink met name water. Handige flessen om drankjes in mee te nemen vind je o.a. hier. 

Zorg voor flessen om onderweg water mee te nemen. Doe er wat stukjes groenten of fruit in voor een smaakje en voeg wat Keltisch zeezout toe als het warm weer is om je mineralen op peil te houden.

Tip 4  Laat je ik-wil-niet-lastig-zijn-syndroom thuis

Jij hebt vakantie en je wilt tegelijkertijd goed voor je lichaam zorgen. Chapeau! Wees daarom vooral niet te verlegen. Zit je in een restaurant en wil je méér warme groenten of een extra salade; vraag erom. Wil je een voorgerecht-portie van iets wat op het menu staat als hoofdgerecht? Vragen staat vrij.

Zie je een lekker toetje maar wil je maar een halve? Doe alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en vraag om een halve portie. Vraag de groenteboer of hij de meloen alvast voor je in kwarten wil snijden of vraag op de markt of je mag proeven van iets wat je niet kent. Vraag bij het ontbijtbuffet of ze een smoothie voor je willen maken of vertel je B&B host wat je graag wilt als ontbijt.

Tip 5  Neem mee wat je echt zou missen

Zijn er (kleine) dingen die je echt zou missen, neem ze dan mee. Ik neem zelf graag een verse peper- en zoutmolen mee. Een avocado met peper en zout vind ik een prima snack. Ook neem ik een klein, glazen, goed afsluitbaar flesje mee op vakantie. Thuis of ter plekke koop ik een hele goede olijfolie die ik overdoe in een klein flesje en meeneem naar restaurants voor over een salade.

Ook mijn favoriete thee gaat vaak mee. Ga je zelf koken neem dan wat van je favoriete kruidenpotjes mee zodat je niet misgrijpt. Ik neem soms ook een zak ongebrande notenmix mee. Deze zijn in het buitenland lastig te krijgen of erg duur. Lekker om fijn te hakken en te mixen met fruit. Ook neem ik soms een potje hennepzaad mee: goed opneembare eiwitten en makkelijk overal overheen te strooien. Heb je last van obstipatie op vakantie? Neem lijnzaad of chiazaad mee en drink iedere dag een eetlepel zaadjes opgelost in een glas water.

Tijdens een wandel- of fietsvakantie neem ik een aantal zo-gezond-mogelijke RAW repen mee. Mijn favoriete repen zijn goed verpakt, kunnen tegen hitte en zijn voedzaam en vullend.

Tip 6  Neem je favoriete supplementen mee

Gebruik je supplementen, neem deze dan (deels) mee. Ik laat vitamine D en C thuis omdat ik in vakanties veel buiten ben en weinig stress heb, maar mijn multivitamine en algenolie (omega 3) neem ik wel mee. Ook neem ik altijd een potje spirulina-/chlorellatabletjes  mee. Ik begin daar graag de dag mee, samen met een groot glas water met Keltisch zeezout. Het eerste gezonde “groen” heb ik dan al mooi binnen!

Tip 7  Weet je dat er kleine reisblenders zijn?

Er zijn kleine reisblenders te koop. Zit je in een hotel of huisje en ben jij gek op je smoothies, schaf dan zo’n klein blendertje aan en neem hem mee. Smoothies zijn een prima manier om meer groene groenten binnen te krijgen. Klik hier en bekijk zo’n reisblendertje.

Tip 8  Gebruik de minibar goed

Nee, dit is geen pleidooi om flink aan de alcohol te gaan in je vakantie. Heb je in je hotelkamer een minibar tot je beschikking, haal deze dan leeg en leg de inhoud zover mogelijk weg, ergens bovenin een kast. Als je je geld ergens NIET aan wilt uitgeven dan is het dat dure spul. Gebruik het koelkastje op je hotelkamer om je eigen keuzes zoals fruit, groente en water koel te houden.

Vergeet niet als je vertrekt de originele inhoud weer terug te leggen!

Tip 9 Gebruik buffetten op een slimme manier

Ga je uit eten op een plek waar je gebruik kunt maken van een buffet? De meeste buffetten hebben een uitgebreide saladebar, maak hier goed gebruik van. Kies pas in een (mogelijk) tweede ronde voor de dingen die misschien niet zo gezond voor je zijn maar die je wel lekker vindt. Wees bescheiden met je portie en neem alle tijd om te eten en kauw vooral ook goed. Doe twee keer zolang over je eten als anders. Je hebt nu alle tijd. Toch? Geniet vooral ook van je gezelschap!

Voel daarna goed of je echt wel een toetje wil. Wil je iets proeven neem dan echt een iniemini portie. Vaak is de eerste hap het lekkerste, de tweede ook nog, maar worden de derde en de vierde hap al wat minder. Let hier maar eens op. Stop dan bij het vijfde hapje of liever nog: schep niet meer dan vier hapjes op.

Tip 10  Ga goed gevuld naar tankstations

Tijdens je vakantie zal je op plekken komen waar de ongezonde voeding overal naar je ligt te knipogen. Luchthavens, tankstations, treinstations en wegrestaurants zijn wat dat betreft allemaal hetzelfde. Weet je dat je hier (nog) gevoelig voor bent, zorg dan dat je hier niet met een lege maag rondloopt en niet in de verleiding komt dingen te kopen die je eigenlijk niet wilt. Ik loop regelmatig een appel etend een tankstation binnen. Dat helpt echt om de verleidingen te weerstaan!

Verheug je alvast op het lekkere etentje dat straks gaat komen en laat die zak M&M’s staan.

Tip 11 Pas op met alcohol en andere verleidingen

Ik kan zelf erg genieten van een goed glas wijn dus ik weet hoe moeilijk het kan zijn om dit te laten staan. Misschien ben jij gek op ijs of muffins of grote zakken chips? Wees vooral niet te streng voor jezelf en ontzeg je niet teveel. Jezelf veel ontzeggen is vragen om moeilijkheden want dat hou je niet vol!

Geniet van alles wat je wilt maar bedenk dat je het niet helemaal op hoeft te eten en dat je er niet veel van nodig hebt om ervan te genieten.

Zoals eerder gezegd: de eerste hap of slok is meestal het lekkerste, daarna neemt het genot vaak af. Deel toetjes met anderen, neem het kleinste ijsje of vraag om een halfje, drink altijd water naast je glas wijn en geniet van ieder likje, slokje en hapje. Wees erbij met al je zintuigen en aandacht want je eet dit niet omdat je lichaam het nodig heeft maar omdat je wilt genieten. Geniet er dan ook volop van!

Ongezonde verleidingen liggen overal op de loer, niet alleen tijdens vakanties. Je vakantie is juist een goede periode om te starten met het maken van gezonde keuzes.

Tip 12  Wat is jouw lonkend perspectief?

Mijn laatste tip die je zou kunnen helpen bij het maken van gezonde keuzes in je vakantie is het hebben van een lonkend perspectief voor als je weer thuis bent. Een vakantie is een goed moment om, al dan niet met je partner, het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor het komend jaar. Het is een veel beter moment dan op 31 december vind ik.

We leven in een enerverende tijd. Wat ging er goed, waar ben je blij mee? Wat zou je anders willen? Wat zijn de dromen die je hebt? Waar krijg jij energie van? Wat zou je het komend jaar willen ontdekken? Focus op het positieve en mooie in je leven. Voel iedere dag opnieuw waar jij een goed gevoel van krijgt. Niets is zo gezond voor je als jezelf goed voelen.  Wees je er daarbij van bewust dat je dit kunt beïnvloeden met je eigen mindset los van de omstandigheden in je leven.

Tip 13  Gezond eten op vakantie; thema van de maand juli

Wil jij meer goede suggesties en praktische handvatten zoals makkelijke recepten voor op de camping? Doe dan deze maand juli 2022 mee met het Fit for the Future programma. Dit thema staat daar komende maand centraal. Je kunt ieder moment instappen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Vind jij het moeilijk of juist makkelijk om een gezond eet- en leefstijlpatroon in de vakantie vast te houden?