Hooikoorts; ramen dicht en binnen blijven of toch niet? - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Hooikoorts; ramen dicht en binnen blijven of toch niet?

drs. Liselore van Ekdom MSc 7 min leestijd 12 juni 2023

De zomer is er, wat heerlijk! Alles groeit, alles bloeit. Ben jij echter een van de miljoen (!) Nederlanders die last heeft van hooikoorts? Dan is het genieten van de lente/zomer voor jou waarschijnlijk een stuk lastiger. Dit jaar kunnen de klachten door een combinatie van factoren heftiger worden dan andere jaren. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen jouw klachten de baas te blijven, als we naar de grondoorzaken kijken. Met onderstaande fysieke, mentale en emotionele tips kun je het heft in eigen hand nemen en de kriebelklachten op een natuurlijke manier vanuit de kernoorzaken aanpakken. Dat is toch beter dan ‘ramen dicht en binnen blijven’.

Top tips tegen kriebelklachten

Kriebelogen, kriebelneus, niezen, tranende ogen, koortsig gevoel, weinig energie, aanhoudende zomerverkoudheid… Het is best moeilijk te genieten van de zomer als je last hebt van deze hooikoorts klachten. Je kunt je er behoorlijk ellendig van voelen en de uiting van de klachten verschilt per persoon. Elk jaar stijgt het aantal hooikoorts gevallen en veel mensen zijn zich er niet eens bewust van dat ze hooikoorts klachten hebben. Hooikoorts levert in Nederland zo’n 490.000 ziektedagen op.

Het goede nieuws? Je kunt er iets aan doen! Met een grondoorzakelijke, holistische kijk op gezondheid kun je op een natuurlijke manier het heft in eigen handen nemen. Heb jij de moed je klacht te zien als mogelijkheid om jezelf natuurlijk terug in je kracht te helpen? Met onderstaande leidraad kun je op korte termijn op een natuurlijke manier je klachten verlichten. En -op de langere termijn– de onderliggende kernoorzaken aanpakken.

“Bij hooikoorts reageert je lichaam overdreven heftig op iets onschadelijks bij het inademen van pollen”

Overactief immuunsysteem

Hooikoorts, ook wel allergische rinitis, is een ongewenste ontstekingsreactie van je immuunsysteem. Je lichaam reageert ‘overdreven heftig’ op iets onschadelijks bij het inademen van pollen van grassen, planten of bomen. In de lente- en zomermaanden krijgen we per dag zo’n 2500 tot 20.000 stuifmeelkorrels binnen. Ze zweven overal in de lucht en er is bijna geen ontkomen aan. De meeste pollen worden opgevangen door ons neusslijmvlies. Het is essentieel te beseffen dat je immuunsysteem continu in de actiestand staat als je last hebt van hooikoorts. Op zich is het heel fijn dat je immuunsysteem binnendringers aanvalt, alleen… deze pollen zijn onschuldig. En deze actiestand kost jou enorm veel energie en is uiteindelijk schadelijk voor de rest van jouw lichaam.

Als je voor het eerst met een allergeen (zoals een pol) in contact komt, maakt je immuunsysteem een antistof (immunoglobuline (Ig) genoemd) aan tegen deze specifieke pol. Deze Ig(E) bindt zich vervolgens aan bepaalde witte bloedcellen en mestcellen. In deze mestcellen zit onder andere histamine. Deze histamine wordt vrij gezet vanuit de blaasjes in de mestcellen, als je vaker in contact komt met het door het lichaam geregistreerde ‘allergeen’.

Histamine is dus de ’boosdoener’ bij hooikoorts. Toch is histamine uiteraard niet voor niets in ons lichaam aanwezig. Het heeft een heel nuttige rol. Het zorgt ervoor dat de omliggende bloedvaten zich (meer) openen, zodat andere immuun cellen naar binnen kunnen om de indringer (de ingeademde pollen) onschadelijk te maken. Pas vanaf een bepaalde hoeveelheid (er ontstaat disbalans) krijg je klachten. De triggers hiervoor verschillen per persoon.

Belangrijkste hooikoorts oorzaken

Hoe kan het nu dat jij wel hooikoorts ontwikkelt en je zus/broer of vriend niet?

 1. Je slijmvliesbarrière systeem functioneert niet goed genoeg. Onze lichaamsbarrières (huid, longen, darmen, genitaliën) vormen als onderdeel van het aangeboren immuunsysteem onze eerste beschermingslaag. Als je slijmvliezen goed genoeg functioneren, houden ze zonder moeite de pollen buiten je lichaam. Als je last hebt van hooikoorts, komen de pollen door deze eerste defensielinie heen. Het is overigens niet makkelijk om je slijmvliezen optimaal te houden in onze leefomgeving. Verkeerde voeding, chronische (mentale/emotionele) stress, bepaalde bacteriën, antibiotica en andere medicijnen kunnen de werking van onze lichaamsbarrières negatief beïnvloeden. In mijn praktijk Your Elements zie ik ook een verband met het bewaken van je eigen grenzen.
 2. Je hebt last van chronische stress. Ons lichaam heeft veel voedingstoffennodig en nog meer als we (chronische) stress ervaren. Om ervoor te zorgen dat deze stoffen snel genoeg ter plaatse zijn, geven de hersenen de darmwand opdracht een beetje open te gaan staan. Voor even, geen probleem! In een chronische situatie houdt dit lange tijd aan. Zo kunnen er makkelijker indringers je lichaam binnen komen. Je immuunsysteem is continu geactiveerd en dit kost je ontzettend veel energie. Chronische stress kan allerlei oorzaken hebben: fysiek, mentaal en emotioneel.
 3. Er is sprake van histamine overbelasting. Bij hooikoorts maakt je lichaam te veel histamine aan, maar er is ook histamine aanwezig in een groot deel van onze voeding. Zo kan je lichaam een histamine overbelasting krijgen. Het DAO–enzym breekt de histamine in ons lichaam af. Sommige mensen zijn niet of minder in staat het DAO-enzym aan te maken[1] en/of hebben een verminderde leverwerking. In mijn  orthomoleculaire natuurgeneeskundige praktijk, kunnen we daar inzicht in krijgen met behulp van aanvullende laboratoriumdiagnostiek.

“Je kunt zelf al veel doen door bijvoorbeeld je aanrakingskans met allergenen te verminderen, door goed op je voeding te letten”

Natuurlijke oplossingsstrategieën

Regulier worden anti–histaminica aanbevolen. Deze medicatie zorgt ervoor dat een allergische reactie afgeremd wordt. De nadelen zijn dat je de oorzaak niet aanpakt (volgend jaar hetzelfde probleem) en je last kunt hebben van bijwerkingen zoals moeheid.

Onderstaand vind je 5 natuurlijke oplossingsstrategieën:

1. Verminder je aanrakingskans met allergenen
Makkelijker gezegd dan gedaan zou je denken. Toch zijn er een aantal algemene acties die je kunt doen: bekijk het pollennieuws, gebruik een zonnebril, een Neti Pot of Rhino Horn én douche alle pollen goed van je lichaam af. Wees je er verder bewust van dat het veel kan helpen als je je totale (voedings) intolerantie/allergieën pool zou verminderen. In welke mate jouw lichaam intolerant of allergisch is, verschilt per persoon.

2. Ondersteun jezelf met voeding (suppletie): histamine remmend, immuun versterkend en ontsteking remmend
– Verminder bijvoorbeeld de histamine hoeveelheid in je voeding door vooral verse producten te kiezen. Onderstaande tabellen kun je als inspiratie gebruiken. 
– Gebruik minder voedingsmiddelen waar je door kruisallergie misschien gevoelig voor bent. Dit komt omdat de eiwitten in pollen soms sterk lijken op eiwitten die in bepaalde voeding zitten.  Wil je daar meer over weten, zoek dan online naar een kruistabel.

-Vergroot de hoeveelheid vitamine C in je voeding (bijv. camu camu bessen, rozebottel, peterselie, paprika, spruitjes, broccoli). Deze antioxidant remt de productie van histamine. Het is aan te raden vitamine C ook aanvullend te suppleren. (Verdeel het over de dag en denk aan dosering van 2000 – 5000 mg per dag. Kies voor een ontzuurde vorm van Vitamine C)
– Zorg voor optimale weerstand en immuunsysteem werking (Lees hier artikel optimalisatie immuunsysteem) en pas je leefstijl hierop aan.
– Gebruik bij onvoldoende effect extra kruiden die de histamine remmen. Bijvoorbeeld scutellaria (baicalensis). Er zijn nog veel meer kruiden die je kunnen helpen als quercitine en ribes nigrum. Quercitinevind je ook in bijenpollen, kies voor lokale bijenpollen bij gebruik. Andere quercitine bronnen zijn: kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.

NB:

 • Kies altijd voor kwalitatieve hoogwaardige supplementen
 • Iedereen is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander minder. Laat je voor persoonlijk passend advies adviseren door een orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut
 • Bij medicijn gebruik, laat de interacties bekijken bij de apotheek of via een orthomoleculair natuurgeneeskundige therapeut.

3. Heal your gut door je barrièresysteem en darmwerking te verbeteren.
Want weerstand begint in je darm! De basis van je darmen begint bij wat je eet. Wees extra lief voor je slijmvliezen als je last hebt van hooikoorts. Weet dat bepaalde voedingsstoffen de slijmvliezen versneld afbreken. Een voorbeeld hiervan is gliadine in (tarwe) gluten

Daarnaast kun je tijdelijk je darmen een handje helpen door kwalitatieve probiotica te suppleren. Vaak is dit echter onvoldoende om op de langere termijn je darmmilieu te optimaliseren. Gelukkig is er door middel van darmlaboratorium diagnostiek in de orthomoleculaire praktijk veel extra inzicht te verkrijgen.

4. Love your liver door chronische stress aan te pakken.
Veel mensen met hooikoorts hebben een verstoorde lever ontgifting. De lever biotransformeert (verwerkt) alles in ons systeem, denk aan voedingsstoffen, maar ook aan emoties. Het kan zijn dat je lever niet goed functioneert doordat het belangrijke vitaminen en mineralen tekort komt, dan kan hij zijn taken niet goed uitvoeren. Of de lever kan onderdrukt worden door stress of het gebruiken van medicijnen.

Hooikoorts klachten gaan vaak gepaard met een mentale/emotionele disbalans. Het is uitdagend voor ons allemaal om dit vanuit de grondoorzaak aan te pakken. Luisteren naar ons lichaam is een ware kunst die je kunt leren en helaas is er vaak geen ‘quick fix’, maar wel voor velen een duurzame lange termijn oplossing.

5. Algemene stappen die je meteen op kunt pakken:

 • Optimaliseer je slaap
 • Weet wat je ontspant en maak hier voldoende tijd voor vrij
 • Weet dat je extra (orthomoleculaire natuurgeneeskundige en transformatie coaching) hulp kunt inschakelen als je er niet uit komen en/of verdieping zoekt.

Hopelijk zijn volgend jaar de lente en zomer ook weer jouw favoriete seizoenen doordat je klacht je de mogelijkheid heeft laten zien de grondoorzaken op te lossen!

Bronnen:

 • Onderzoek van Mediq apotheken 
 • Huang Shu Ying, et al. Journal of Pharmacology and Clinical Application of TCM 1096; 12(3): 28-29 13.
 • Cross-reactive foods a Data derived from studies with DBPCFCs. (From Sicherer SH. Clinical implications of cross-reactive food allergens. J Allergy Clin Immunol 2001;108(6):885)
 • Antihistamine effects and complications of supplemental vitamin C (Johnston J Am Diet Assoc. 1992 Aug;92(8):988-9)
 • Bee Pollen Flavonoids as a Therapeutic Agent in Allergic and Immunological Disorders (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28732430/)