Energetische geneeskunde; omdat gezonde voeding niet alle ziektes kan oplossen - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Energetische geneeskunde; omdat gezonde voeding niet alle ziektes kan oplossen

Marjolein Dubbers 6 min leestijd 24 oktober 2022
FotoBigstockphoto

Het afgelopen jaar ben ik me steeds meer gaan interesseren voor energetische geneeskunde. Wat is het? Hoe werkt het precies? Wat kan ik ermee? Maar vooral: hoe kan ik mijn klanten hiermee van dienst zijn? Dit zijn vragen waar ik vaak mee rondloop.

Afgelopen week kreeg ik een vraag van een klant. Ze probeert al een jaar lang de nare ziekte lichen sclerosus te verminderen met een streng dieet. Helaas tevergeefs. Ze vroeg me of ik nog een advies voor haar had. Ik moest ernaar zoeken maar ik vond een, in de praktijk bewezen, energetische aanpak voor haar aandoening. Hoe gaaf is dat! Hoog tijd dus om hier eens iets over te schrijven. Ben jij bereid jouw wereld op zijn kop te zetten? 

Alles is energie

Albert Einstein zei het al: “Alles in het universum is energie, alles is vibratie”. In zijn tijd konden wetenschappers het nog niet bewijzen. Nu wel. 

Alles in en om ons heen is energie in een bepaalde vorm. De stoel waarop je zit heeft een gestolde energie, dit noemen we ook materie. Jouw lichaam heeft energie die stroomt, dit noemen we stromende energie. Alles in de natuur bestaat uit gestolde of stromende energie.

Energieën stromen door je lichaam

De energieën die door je lichaam stromen noemen we je levenskracht, je levensenergie. Zolang die door je lichaam stroomt leef je. 

Deze energieën zorgen voor je hartslag, je ademhaling, ze regelen je immuunsysteem, je hormonen en alle andere processen die je in leven houden. Kan je je voorstellen hoe ongelooflijk intelligent deze energieën zijn? Ze zijn veel intelligenter dan je gezonde verstand. 

Zou het niet mooi zijn als je met deze energieën zou kunnen samenwerken? Het goede nieuws is dat dat kan. Dát is wat energetische geneeskunde ons te bieden heeft. 

Hevige pijn in een arm die er niet meer is

Het begint er allemaal mee om je lichaam niet uitsluitend te zien als een fysiek, biochemisch organisme maar ook als een levend energiesysteem. Beide zijn waar. 

Doe je ogen eens even dicht en haal een keer diep adem. Focus je nu op de binnenkant van je lichaam en voel eens of je het daar kan voelen trillen. Kan je de energie IN je lichaam voelen vibreren? Iedere cel in je lichaam vibreert! Iedere cel zendt en ontvangt continu elektromagnetische signalen. 

Misschien heb je wel eens gehoord van fantoompijn. Milde maar soms ook vreselijke pijn in een arm of been dat geamputeerd is. Het komt zelfs voor bij mensen die zonder armen of benen zijn geboren. Als je het lichaam alleen als een fysiek organisme beschouwt valt dit niet te verklaren. Wél als je kijkt met energetische ogen. Energetisch zijn deze ledematen namelijk nog steeds aanwezig. Een energetisch therapeut kan helpen om ervoor te zorgen dat de energie weer vrij kan stromen, waardoor de pijn wordt verminderd of helemaal kan verdwijnen. 

Fantoompijn kan worden verklaard als je de fantoomledematen ziet als de energetische tegenhangers van de ontbrekende ledematen. 

Vrije stroming van energie, daar gaat het om

Net zoals bloed door je bloedbanen, behoort energie in (en om) het lichaam vrij te kunnen stromen. Zoals water door een rivier. Deze energiebanen, waarlangs de levensenergie door het lichaam stroomt, noemen ze in de energetische geneeskunde de meridianen. 

Zolang de energie vrij stroomt zal het lichaam gezond zijn. Het lichaam vibreert dan in een hoge frequentie. Helaas kunnen er hier en daar (net zoals in je bloedbanen) rotsen en vernauwingen in de rivier terechtkomen waardoor de energie niet meer lekker doorstroomt. 

Lichaamsenergieën kunnen worden verstoord door o.a. slechte voeding, toxische stoffen (o.a. in voeding), milieuverontreiniging, straling, stress, maar ook door trauma’s en emoties met een lage vibratie zoals angst, schuld, schaamte, bezorgdheid. We weten allemaal dat langdurig blootstaan aan deze emoties ons op den duur ziek maakt. Trouwens, ook als we ons vaak omringen met mensen met een lage vibratie kan dat ons ziek maken. Hoe kan dat? 

Lage emoties zoals angst, schuld, schaamte en bezorgdheid belemmeren een vrije doorstroming van energie in ons lichaam. 

Materie volgt energie

Zowel de kwantumfysica als de energetische geneeskunde kennen een fundamentele wet die luidt: materie volgt energie. 

Deze wet stelt dat als je energieën gezond zijn en vrij stromen, je lichaam dit ook is. Pas als er energieën worden verstoord kunnen er op den duur klachten ontstaan. Met andere woorden: alles start met een energetische verstoring. Energieën stromen door het lichaam en brengen gaandeweg hun aard over op de fysieke structuur: materie volgt energie.

Alle klachten en ziektes zijn dus ooit begonnen met een energetische verstoring. Vaak zijn ze begonnen met vermoeidheid; een gebrek aan energie. 

Het goede nieuws is dat het omgekeerd ook geldt; als we de energetische verstoring oplossen zal het lichaam weer helen. Dat is het uitgangspunt van energetische geneeskunde. 

Als energie niet lekker door je lichaam stroomt krijg je gebrek aan energie: je voelt je vermoeid. Vaak het begin van een klacht of ziekte. Hoe logisch is dat?

Energetische geneeskunde; al eeuwenoud

Misschien denk je dat dit alles iets nieuws is, maar het is al eeuwenoud. Er zijn dan ook verschillende vormen van energetisch genezen zoals yoga, qigong, shiatsu, en acupunctuur. Deze geneeswijzen zijn allemaal gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al duizenden jaren oud is en uitgaat van een holistische benadering van de mens. 

Moderne vormen van energetisch genezen zijn Healing Touch, Touch for Health, reiki, kinesiologie en energetische therapie. Loop jij al jaren rond met klachten die niet zijn op te lossen met gezonde voeding of een gezonde leefstijl? Verdiep je hier dan eens in en kijk eens of deze therapieën je verder kunnen helpen. Maar lees eerst nog even verder.

Lichen sclerosus; met voeding niet opgelost

De mail die ik afgelopen week ontving was van Mieke, die al enkele jaren lijdt aan Lichen Sclerosus. Een nare huidziekte die vooral bij vrouwen veel voorkomt en vaak zorgt voor veel jeuk, pijn en een schrale, witte huid rond de vulva. Hoe naar is dat!  

Ze had zich een jaar lang strikt gehouden aan het adviesdieet: geen brood, geen koffie, geen alcohol, geen suiker, zuivel en gluten, maar helaas zonder enige positieve impact. Ze was de wanhoop nabij. 

Aangezien ik haar geen voedingsadvies meer kon geven (waar je trouwens na enkele weken al een positief resultaat van mag verwachten) ging ik voor haar op zoek. En ik kwam uit bij een ervaringsdeskundige: een vrouwelijke acupuncturist! 

Na 15 jaar eindelijk klachtenvrij door acupunctuur

15 jaar lang (!) heeft Bernadette geworsteld met lichen sclerosus. Geen enkele arts of gynaecoloog had een oplossing voor haar. Toen ze haar opleiding acupunctuur had afgerond besloot ze hiermee zelf op zoek te gaan naar de oplossing. Deze heeft ze gevonden, met als gevolg dat ze alweer enkele jaren jeuk- en pijnvrij is. Inmiddels heeft ze zich als acupuncturist gespecialiseerd in deze ziekte en hier vele vrouwen mee geholpen. Hoe mooi is dat! 

Niets hielp, zelfs een streng dieet niet, maar energetische geneeskunde uiteindelijk wel.

Wil je het verhaal van Bernadette lezen, klik dan hier en bezoek haar website. 

Ze heeft helaas een wachtlijst van 6 maanden. Maar heb jij lichen sclerosus, bezoek dan een acupuncturist bij jou in de buurt en laat hem/haar deze pagina lezen waarin Bernadette uitlegt waarom acupunctuur werkt bij lichen sclerosus. Hopelijk komen er zo meer acupuncturisten die vrouwen met deze nare, hardnekkige klacht kunnen helpen.