Elementen voor duurzame verandering - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Elementen voor duurzame verandering

drs. Liselore van Ekdom MSc 7 min leestijd 1 november 2022

Navigeer met deze duurzame veranderingswegwijzer naar jouw persoonlijke groei

FotoBigstockphoto

Het is de hoogste tijd voor duurzame veranderingen in onze samenleving en op individueel niveau. De urgentie is er en groeit aan alle kanten van de maatschappij. De bewustwording is er bij velen ook. Ik geloof dat we als mens én als maatschappij ten goede kunnen veranderen als we weten hoe we zelf het heft in handen kunnen nemen. Sterker nog: ik geloof dat dat de bedoeling is van ons bestaan. Het is de evolutie en wij hebben de vrije keuze welk steentje we bijdragen. Belangrijk is om vanuit liefde voor jezelf en je omgeving te handelen. En niet teveel te leunen op wat anderen mensen en of autoriteiten ergens van vinden.

We kunnen veranderen en heft in eigen handen nemen als we dat maar WILLEN. Als we de verantwoordelijkheid voor onszelf – ons eigen en maatschappelijke geluk en gezondheid – durven te dragen. 

Als orthomoleculair natuurgeneeskundige en transformatie coach staat een duurzame verandering oftewel transformatie altijd centraal in mijn werkwijze met de cliënten die ik begeleid in gezondheid en persoonlijke groei, individueel en als ik met groepen werk. 

Immers: ’Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ (Albert Einstein). En veel mensen willen graag van specifieke klachten af. Afvallen, verlost worden van migraine, het energietekort oplossen. Je bevrijd voelen van belemmerende gedachten of emotionele blokkades. We WETEN vaak wel dat we ons beter willen voelen, maar hebben geen idee HOE we dat voor elkaar kunnen krijgen. En vaak zijn we bang voor de mogelijke risico’s.

Wat hebben we dan nodig om te willen? Mijn gouden succeselementen voor een persoonlijke duurzame verandering! Door mijn jarenlange ervaring met verandermanagement binnen bedrijven en het begeleiden van persoonlijke veranderingstrajecten, heb ik deze gouden succeselementen ontdekt. Ik heb ze me eigen gemaakt en succesvol toegepast.

“Blijvend ten goede – oftewel duurzaam – veranderen is een behoorlijke uitdaging”

Waarom is een blijvende gewenste gedragsverandering toch zo lastig?

Onze persoonlijkheid is gericht op het behouden van het oude en vertrouwde; we blijven gewoontedieren. Blijvend ten goede – oftewel duurzaam – veranderen is daarom een behoorlijke uitdaging. Zeker als je voor je gevoel in eerste instantie ‘tegen de stroom in’ gaat (persoonlijk of in je omgeving). Als je de verandering inzet, verschijnen obstakels als vanzelf. Herken je dat? Stemmetjes van weerstand tegen je nieuwe gedrag lijken automatisch de leiding over te nemen. Ook kun je een schaduwkant van jezelf (of de organisatie) zien. Erkennen en herkennen van het (eigen) aandeel of de pijnlijke gevoelens gaan velen liever uit de weg.

Deze te verwachten weerstand is de reden waarom bedrijven zoveel investeren in adviseurs. De patronen die je hebt ontwikkeld en waarvan je misschien wel weet dat ze je (op dit moment) niet (meer) helpen en de angst voor het nieuwe zijn vaak zo sterk dat het ongemakkelijke of zelfs ziekmakende hiervan wordt verdragen. In de hoop dat het allemaal vanzelf op zijn pootjes terecht komt…

Waarom? Velen zijn bang voor het voelen van eigen ongemak. Ze voelen zich niet prettig bij het doorwerken van schaduwkanten. Dit is echter wel wat het van je vraagt, als je je eigen koers in je leven wilt blijven volgen. Alleen zo kun je je natuurlijke potentieel ontdekken en vervolgens gaan leven.

Het goede nieuws: met deze kennis kun je wat DOEN. Je kunt het in je voordeel gebruiken en toepassen. Jij als leider van je eigen persoonlijke gezondheid en geluk, maar ook als manager binnen je team.

FotoFiguur 1 Het duurzame Your Elements veranderkompas
Het begint bij bewust zijn en urgentie

Allereerst zijn er de gouden randvoorwaarden waardoor je überhaupt een (waarschijnlijk nodige) verandering gaat overwegen. Er moet een bepaalde mate van ‘brandende’ urgentie zijn voor jezelf. Dat begint met bewustwording van de situatie en jouw rol. Mensen ‘stoten’ zich vaak meerdere malen aan ‘dezelfde steen’ of ervaren een bepaald ongemak dat niet vermindert; eerder verergert… Helaas zie ik in mijn praktijk vaak dat, als gevolg hiervan, klachten al hoger opgelopen zijn dan nodig was.

Welke mate van urgentie heb jij nodig om naar je eigen lichaam te luisteren? Of om een andere weg te kiezen dan de veel belopen paden?

Vertrouwen

De verandering aan willen gaan begint bij vertrouwen. Vertrouwen in de verandering zelf én in degene die je mogelijk vraagt je daarbij te begeleiden. Allereerst moet je geloven dat de verandering je iets kan opleveren. Dan pas ben je bereid het onderliggende persoonlijke patroon (lichamelijk, mentaal of emotioneel) te gaan begrijpen. Een kleine mate van nieuwsgierigheid, bewustzijn en open minded zijn is al voldoende. Wat zijn voor jou de belangrijkste randvoorwaarden van vertrouwen?

Begrijpen

Geloof en vertrouwen groeit als je de redenering kunt volgen, het logisch klinkt en je er een goed gevoel bij krijgt. In de praktijk noem ik dat ‘deep learning’. Snap je waarom het noodzakelijk is bepaalde stappen te nemen? Klopt het voor jou wat er gezegd wordt? Welke (wetenschappelijke) onderbouwing ligt hier aan ten grondslag? En welke praktijk ervaring?

Velen van ons vinden het prettig om iets te snappen. Het is essentieel voor onze bewustwording, zodat we weten dát en wélke invloed we zelf kunnen uitoefenen. We hebben dit begrip nodig om ons geloof en vertrouwen groot genoeg te laten groeien. Zo kunnen we vervolgens de eerste stappen zetten die nodig zijn voor een blijvende verandering. En de daarbij horende eigen verantwoordelijkheid nemen.

In hoeverre wil jij iets begrijpen voordat je hiervoor veranderingen in je leefstijl – mentaal, emotioneel, lichamelijk – kunt aanbrengen?

Kunnen

Een vraag die voor velen speelt, vooral aan de vooravond van de verandering of op de moeilijke momenten, is ’kan ik het wel’. Gevolgd door ‘WAT kan ik morgen al anders gaan doen’ en ‘HOE ga ik dat doen’.

“Maak veranderstapjes zo klein mogelijk, dat geeft de grootste kans van slagen”

Het is heel belangrijk te weten wat je voor jezelf nodig hebt om een verandering aan te gaan. Welke gedachten gaan je hierbij helpen? Welke valkuilen van jezelf kun je al van te voren benoemen? En welke strategieën kun je bedenken, zodat je op deze obstakels kunt anticiperen? Een goede strategie is de veranderstapjes zo klein en behapbaar mogelijk maken.

Een oude wijsheid zegt immers ‘een lange weg begint met één enkele stap’. Uit verandermanagement weten we dat hoe kleiner de stap is, hoe groter de kans van slagen. De beroemde bedrijfskundige methode Kaizen is hierop gebaseerd en wordt veel toegepast in het bedrijfsleven. Kaizen bewijst dat je met kleine stapjes de automatische weerstand van je hersenen tegen nieuw gedrag omzeilt.

Wil je dus een persoonlijke gedragsverandering teweegbrengen, begin dan met kleine veranderingen. Wil je bijvoorbeeld meer aandachtig zijn naar je eigenwereld? Begin dan met elke dag 1 minuut meditatie. Wil je je spieren meer aanzetten tijdens je werkdag? Doe elke keer een squat voor je gaat zitten. 

Zo maak je het behapbaar en van daaruit kun je het opbouwen om jouw grootste duurzame transformatie waar te maken.

Steun krijgen

Bepaalde basis steun hebben we nodig om een verandering door te maken. Anders is het risico van terugvallen erg groot. Aanmoedigen, bevestigen en het maken van ‘fouten’ is cruciaal. Daarom is het ook heel fijn als je kunt rekenen op steun van je directe omgeving. Uit de praktijk weet ik dat dit vaak een van de grootste uitdagingen is… Je omgeving zal je vragen gaan stellen en moet er vaak even aan wennen dat je andere keuzes maakt. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je ervoor dat je bij jezelf kunt blijven?

Een valkuil die je tegen kunt komen is dat je (onbewust) de waardering van een ander belangrijker vindt dan je eigen ervaring. Mocht je dan een non-supportive reactie of tegenslag krijgen, ben je sneller ontmoedigd. Gun jezelf je eigen ervaring, je eigen pad. Kun je er comfortabel mee zijn dat je wellicht minder steun ontvangt dan je had gehoopt? En wat ligt eraan ten grondslag dat je jezelf wellicht teveel afhankelijk maakt van de ander?

Ervaren

Niets is krachtiger dan de verandering en positieve ervaringen zelf door te maken. Als je dan ook binnen een niet al te lange periode kan ervaren wat het je geeft, is die ervaring het krachtigste om je geloof uit te bouwen en zo de stappen die het vraagt te doorlopen met vertrouwen en wilskracht. Het is de motor achter de zo vaak gehoorde feedback van mijn cliënten: “Ik wilde dit heel graag en het werkt echt! Daarom is het een blijvende persoonlijke verandering voor mij!”

Tot slot

Deze elementen zijn de basis waarop je persoonlijke duurzame veranderkompas kan draaien, zo kan het je stap voor stap de weg wijzen.

Loopt de wijzer vast? Geen probleem en geen paniek! Check op welk element je vastloopt. En stel jezelf vervolgens de vragen die horen bij dat element of benader een professional die met je mee kan kijken.

Ik wens je al deze gouden succeselementen voor een persoonlijke duurzame verandering toe, zodat je het aan dúrft en wílt gaan! En…be aware: ‘You can’t change what you aren’t aware of’ (Deepak Chopra).

Meer informatie over Liselore van Ekdom en haar werk: yourelements.nl