Deze twaalf ‘slechte gewoonten’ zijn eigenlijk heel gezond - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Deze twaalf ‘slechte gewoonten’ zijn eigenlijk heel gezond

She Health Clinics 6 min leestijd 27 maart 2023
FotoiStockfoto

Nét iets te lang uitslapen of toch weer een hele reep chocolade eten: stiekem hebben we allemaal wel wat gewoonten en/of ‘guilty pleasures’ die vallen in de ‘slechte’ categorie. Wist je dat sommige van die zogenaamd slechte gewoonten eigenlijk juist heel gezond kunnen zijn? 

We zetten er twaalf voor je op een rij:

1. Koffie drinken

Een echte koffieleut zijn blijkt helemaal zo slecht nog niet. Zo kan het zwarte goud je helpen focussen, is het een hulpmiddel als je wat kilo’s kwijt wilt raken en zit het vol gezonde antioxidanten. Dit advies komt wel met een kleine disclaimer: dagelijks tien koppen koffie drinken is natuurlijk niet echt gezond, maar met mate kan koffie juist best goed voor je zijn.

Lees ookHoe gezond is koffiedrinken voor je hart? Dít onderzoek geeft hét antwoord!

2. Eieren eten

Gezond eten willen we allemaal, het is alleen jammer dat adviezen elkaar tegenspreken en haast wekelijks veranderen. Eieren, een dierlijk product dat veel cholesterol, vet, proteïne en enkele belangrijke vitamines en mineralen bevat, zijn jarenlang gedemoniseerd. En nu blijken ze dan toch heel gezond te zijn. Sterker nog, alleen het eiwit eten, een manier om de inname van calorieën te beperken, is totaal overbodig.

Het hele ei voorziet in belangrijke vitamines en mineralen, zoals B12 en fosfaten, die je niet uit veel ander voedsel kunt halen. Eieren zijn ook rijk aan verzadigde vetten waardoor ze erg vullend zijn en je er niet snel te veel van eet. Daarbij komt nog dat het cholesterol in eieren niet direct hoeft te leiden tot een hoog cholesterolgehalte bij gezonde mensen, net zo min als dat het eten van vet je niet automatisch dik maakt.

Lees ookHoe weet je of je een te hoog cholesterol hebt en wat zijn de risico’s?

3. Social media gebruiken

Frequent gebruik van social media en lange tijd achter het scherm doorbrengen wordt over het algemeen gezien als slecht voor de gezondheid.

Veel wetenschappelijke studies naar dit onderwerp zijn echter slecht opgezet of uitgevoerd. Het leeuwendeel van het bewijs wijst er echter op dat onze smartphones niet louter slecht zijn, en soms zelfs een goede invloed hebben. Een vorig jaar uitgevoerde studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, onderzocht het effect van schermtijd bij 120.000 Britse jongeren. De uitkomst? Social-mediagebruik was niet schadelijk voor het merendeel van de tieners. In veel gevallen voelden de proefpersonen zich meer verbonden met en emotioneel gesteund door hun leeftijdsgenoten. “In het algemeen wijst alles erop dat gematigd gebruik van digitale technologie niet per se slecht is en zelfs tot voordeel kan leiden in een verbonden wereld”, aldus de auteurs in het onderzoeksrapport.

4. Ellenlange work-outs

Je hoeft je niet urenlang in de sportschool in het zweet te werken om in vorm te blijven. Verschillende studies tonen aan dat korte, intensieve work-outs zoals de bekende 7 minuten work-out beter zijn dan andere voor de aanmaak van spiermassa en de bescherming van het hart. Dit soort work-outs heet over het algemeen high-intensity intervaltraining, of HIIT.

Lees ookLang nadenken of concentreren zorgt voor afvalstoffen in hersenen.

“Van high-intensity intervaltraining heb je meer profijt dan van een traditionele, langere work-out met een gematigde intensiteit”, aldus bewegingspsycholoog Chris Jordan, de grondlegger van de Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout.

Lees ook12 voordelen om als vrouw aan krachttraining te doen.

5. Vet voedsel eten

Jarenlang hebben we moeten aanhoren dat we minder vet en meer zetmeel moesten eten. Dus margarine in plaats van echte boter. Maar vetarm eten is helemaal niet gezonder. Uit een Harvard University onderzoek onder bijna 50.000 vrouwen, waarvan de helft een vetarm dieet volgde, bleek dat een vetarm dieet niet leidt tot een verminderd risico op borstkankerdarmkanker of hart- en vaatziekten. Sterker nog, de vrouwen verloren niet of nauwelijks gewicht.

Er is nu een brede consensus: met mate gezonde en natuurlijke vetten eten – zoals die uit noten, avocado en vis – is zelfs gezond voor je. Bewerkte koolhydraten en bewerkte vetten kunnen je beter uit jouw dieet schrappen.

6. Uitslapen 

In het weekend of op een vrije dag lekker lang uitslapen? Daar is helemaal niets mis mee. Elke dag tot half 12 in je bed liggen valt wél onder de slechte gewoonten, maar soms wat extra uurtjes slaap pakken is juist hartstikke gezond. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid. Het verkleint de kans op hartaandoeningen of beroertes, versterkt je immuunsysteem én zorgt ervoor dat je in een betere gemoedstoestand bent. Mooi meegenomen, al die gezondheidsvoordelen van een paar uur extra in dromenland. 

Lees ookHoe slaap je jezelf gezond?

7. Koolhydraten eten

Koolhydraten eten is in de afgelopen jaren door veel mensen bestempeld als een ongezonde gewoonte, maar blijkt dat niet altijd te zijn. Hoewel je witte suikers en eenvoudige koolhydraten – zoals die in koekjes, cake of wit brood – beter kunt laten liggen, zijn koolhydraten helemaal niet zo slecht voor je. Langzame koolhydraten hélpen je juist minder snel trek te hebben en minder veel te eten, waardoor ze je kunnen helpen bij het afvallen of op gewicht blijven. Ze helemaal schrappen is dus helemaal niet nodig. Meer over koolhydraten die je kunnen helpen bij het afvallen lees je hier.

Wel kan consumptie van veel koolhydraten leiden tot een vroegere menopauze en de consumptie van bewerkte koolhydraten kan resulteren in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Lees ookBewerkte koolhydraten (en niet vetten) zijn grootste risico voor hartziekten!

8. Vaak kauwgom kauwen 

Er zijn momenten waarop we kauwgom kauwen zeker in de categorie slechte gewoonten zouden plaatsen, maar het kán ook juist heel gezond zijn. Kauwgom – vooral de suikervrije variant – maakt je tanden namelijk schoon en zorgt dat je extra speeksel aanmaakt, waardoor je minder snel gaatjes krijgt. Ook werkt kauwgom kauwen stressverlagend en uit onderzoek blijkt dat het helpt bij je concentratie. En dat het je een frisse adem geeft is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

9. Niksen

Na het werk lekker op de bank hélemaal niets doen? Dat zouden we misschien snel als lui bestempelen, maar het is eigenlijk heel goed voor je. Af en toe even lekker niksen geeft je hersenen namelijk de tijd om even hun eigen gang te gaan. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt zo. Je hersenen zijn – als je altijd maar druk bent – constant bezig met het verwerken van prikkels. Als jij even niks doet, kunnen je hersenen bijkomen en zich ontspannen. Ze krijgen dan een soort reset, waardoor je creativiteit een boost krijgt.

Lees ook21 verrassende manieren om te ontspannen.

10. Een work-out overslaan 

Sporten is zéker een goede gewoonte en we raden iedereen die de mogelijkheid heeft natuurlijk aan om dat regelmatig te doen. Maar af en toe een keer een work-out overslaan hoeft helemaal niet zo’n slechte gewoonte te zijn. Vooral als je flink intensief traint, is het belangrijk om je lichaam af en toe ook een avond of dag rust te gunnen. Te veel sporten kan zorgen voor blessures en daarmee verdwijnt je motivatie al snel weer. Af en toe een dagje vrij is dus helemaal niet zo slecht voor je.

Lees ookSporten doet wat een medicijn niet kan: je kans op een infectie tot wel 50 procent verminderen!

11. Chocolade eten

Ook hier geldt weer: geniet, maar met mate. Elke dag een reep chocolade is natuurlijk niet gezond, maar af en toe een stukje kan helemaal geen kwaad. Vooral donkere chocolade blijkt best wel wat gezondheidsvoordelen te hebben. Zo zit het vol met antioxidanten én zorgt het ervoor dat je stofjes aanmaakt die je gelukkig maken. Daarnaast houd je een eventueel dieet véél langer vol als je af en toe iets lekkers tussendoor eet. Heb je elke dag enorm veel zin in chocolade? Dan is het slim je vitaminelevels even te laten checken, want dan kan een vitaminetekort de boosdoener zijn.

Lees ookWelke vitamines moet je slikken en welke moet je uit voeding halen?

12. Een middagdutje doen 

Is een middagdutje of powernap jouw guilty pleasure? Dan hebben we goed nieuws: ook dit valt onder de ‘slechte’ gewoonten die eigenlijk gezond zijn. Als je twee keer per week een middagdutje of powernap doet, kan dat bijvoorbeeld de gezondheid van je hart ten goede komen. Ook is het goed voor je brein: twee keer slapen (overdacht en ’s nachts dus) zou ons lichaam veel meer kans geven om alle prikkels te verwerken. Niks mis met af en toe een middagdutje dus.