Coronapandemie begon in een lab - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

Coronapandemie begon in een lab

Willem Koert 7 min leestijd 3 oktober 2022
FotoBigstockphoto

Volgens sommige analisten is het coronavirus SARS-CoV-2 ontwikkeld als een biologisch wapen. De aanwijzingen daarvoor zijn eerlijk gezegd niet sterk, maar dat geldt niet voor de aanwijzingen dat het coronavirus is ontsnapt uit een Chinees laboratorium. Die stapelen zich op.

De massamedia roeptoeteren al sinds de uitbraak van de coronapandemie dat het coronavirus waarschijnlijk op een markt in de Chinese miljoenenstad Wuhan is overgesprongen van een dier naar een mens. Dat is zelfs, als je de media mag geloven, ‘zo goed als zeker’.

Een van de wetenschappelijke studies die deze theorie onderbouwen verscheen in juli 2022 in Science. In die publicatie analyseren onderzoekers de eerste ziektegevallen gedurende de eerste weken van de uitbraak en constateren dat de eerste gevallen zijn terug te voeren op de Huanan-markt in Wuhan. Een van de auteurs van dat onderzoek is Marion Koopmans, de Nederlandse viroloog die onze overheid adviseert over de aanpak van de coronapandemie.

Koopmans maakte ook deel uit van de groep internationale onderzoekers die voor de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport samenstelde over de herkomst van de coronapandemie. Dat rapport kwam uit in maart 2021 en concludeerde dat het coronavirus afkomstig was uit de natuur. Het rapport meldde echter ook dat de Chinese overheid tienduizenden tests had uitgevoerd op wilde dieren en landbouwdieren, maar het coronavirus nooit had aangetroffen.

Slechts twee bladzijden in het rapport gaan over de mogelijkheid dat het virus uit een laboratorium komt. Op die twee bladzijden deden de schrijvers die mogelijkheid lacherig van de hand. Ze verwezen daarbij naar een analyse die vijf collega wetenschappers in 2020 publiceerden in Nature Medicine.

“de Chinese overheid heeft tienduizenden tests uitgevoerd op wilde dieren en landbouwdieren, maar het coronavirus nooit aangetroffen”

Genetisch geknutsel

Een belangrijk idee in die analyse is dat een viroloog, die een nieuw virus wil ontwikkelen dat mensen kan besmetten, nooit iets zou maken dat lijkt op SARS-CoV-2. Volgens de virologische theoretische kennis van voor 2020 zou dat virus maar moeilijk menselijke cellen kunnen infecteren, beweerden de auteurs. In werkelijkheid was SARS-CoV-2 een van de besmettelijkste virussen die we kennen, maar dat hadden de virologen niet van tevoren kunnen weten.

De besmettelijkheid van het virus is vooral het gevolg van een klein en raadselachtig stukje genetisch materiaal in het virus. In de familieleden van het virus komt dat stukje materiaal niet voor. Sterker nog, als je het genetische materiaal van honderden bekende familieleden van het virus analyseert en kijkt naar de plaats waar dat sliertje materiaal zou moeten zitten, dan zit daar helemaal niets. Het lijkt erop dat iets of iemand een coronavirus uit de natuur heeft gehaald en vervolgens dat rare stukje genetisch materiaal lukraak in het erfelijke materiaal van het virus heeft geplakt, en daarmee ‘ons’ coronavirus heeft gecreëerd. De ‘taal’ waarin het stukje is geschreven is ook raar. Hij is gebruikelijk in laboratoria waar onderzoekers knutselen met erfelijke moleculen, maar komt in de natuur niet bij coronavirussen voor.

Moleculaire wetenschappers herkennen het bewuste stukje materiaal als een furine splitsingsplaats. Dankzij die furine splitsingsplaats kan het virus, als het dicht bij een menselijke cel is, zichzelf naar binnen wurmen en de cel infecteren.

In maart 2022 maakte de Nederlandse emeritus-hoogleraar besmettingsleer Pierre Capel een video waarin hij uitlegt hoe merkwaardig dat ene stukje genetisch materiaal is. Capel kwam tot de conclusie dat SARS-CoV-2 eigenlijk alleen maar kan zijn ontstaan in een laboratorium. In september 2022 stelde Capel, in weer een andere video, voor om de genetische code van de splitsingsplaats op T-shirts te zetten. Mensen die kwaliteitsmedia als binformedia.nl niet lezen zullen er niets van snappen, maar mogelijk bezorgen ze sommige virologen een welverdiende buikpijn.

Daarmee is niet gezegd dat het coronavirus is gemaakt om doelbewust mensen ziek te maken. En hoewel de grootste onderzoeksfaciliteit ter wereld op het gebied van coronavirussen zich in Wuhan bevindt en het voor de hand ligt te veronderstellen dat daaruit SARS-CoV-2 is ontsnapt, betekent dit niet automatisch dat de Chinese overheid het coronavirus heeft ontwikkeld. Waarschijnlijker is dat het coronavirus is ontwikkeld door Chinese virologen met geld van de Amerikaanse belastingbetaler. Dat zou niet gebeurd zijn om een pandemie te veroorzaken, maar om er eentje te voorkomen.

“het coronavirus is niet gemaakt om doelbewust mensen ziek te maken, maar juist om een pandemie te voorkomen”

Killervirus

Sinds de uitbraak van SARS (dat nu met terugwerkende kracht is omgedoopt in SARS-CoV-1) in 2002-2004, bestuderen virologen potentieel gevaarlijke virussen die circuleren in de natuur, maar nog niet in staat zijn om mensen ziek te maken. Om te zien wat die virussen zullen aanrichten als ze wél de stap naar mensen kunnen maken, versnellen virologen de evolutie van die virussen. Ze veranderen het genetische materiaal van de virussen, zodat die wel mensen kunnen besmetten. In hun laboratorium laten ze de virussen vervolgens los op cellen of proefdieren die lijken op mensen. Dat heet gain-of-function-onderzoek.

Wereldwijd pompen overheden fikse bedragen in dit type onderzoek. De hoop is dat we daardoor bij een uitbraak sneller een vaccin kunnen ontwikkelen. Dat was ook de gedachte achter het beruchte onderzoek van de Rotterdamse viroloog Ron Fouchier, die is verbonden aan het laboratorium van Marion Koopmans. Fouchier rapporteerde in 2012 hoe hij in zijn laboratorium het vogelgriepvirus, dat wel kippen en andere vogels doodde maar nog niet gevaarlijk was voor mensen, had veranderd in een killervirus dat moeiteloos mensen kon besmetten en doden.

Fouchiers onderzoek werd betaald door de Amerikaanse overheid. Nadat kritische wetenschappers scenario’s schetsten van wat er zou gebeuren als Fouchiers virus zou ontsnappen of, nog erger, in handen zou komen van een terroristische organisatie, zette de Amerikaanse overheid het gain-of-function-onderzoek gedurende enkele jaren stop.

Sinds het allereerste begin van de coronapandemie vermoedden onafhankelijke wetenschappers dat het coronavirus was ontstaan in het Wuhan Institute of Virology door gain-of-function-onderzoek – en daar op de een of andere manier was ontsnapt. Hoe zorgvuldig ze hun vermoedens ook onderbouwden, ze betalen daar tot op de dag van vandaag een hoge prijs voor. Nog steeds censureren de reguliere en sociale media berichten over de lab-leak hypothesis en schilderen ze die af als een samenzweringstheorie.

Toch zijn de aanwijzingen voor de juistheid van de laboratoriumtheorie behoorlijk overtuigend. Afgezien van de mysterieuze furine splitsingsplaats, is de sterkste aanwijzing een onderzoeksvoorstel dat in de nazomer van 2021 boven water is gekomen. In dat document, dat dateert uit 2018, vraagt een groep virologen het Amerikaanse leger om financiering voor een onderzoek dat grotendeels in Wuhan moet worden uitgevoerd. Daar zullen virologen het genetisch materiaal van een interessant coronavirus, gevonden in een Chinese vleermuis, versleutelen. Om preciezer te zijn, de virologen willen een furine splitsingsplaats in het genoom gaan plakken. Na die ingreep zal het virus moeiteloos menselijke cellen kunnen besmetten, voorspellen de virologen.

Het Amerikaanse leger keurt het voorstel af, omdat het te gevaarlijk is. Kennelijk hebben de indieners ergens anders geld vandaan kunnen peuteren, want het coronavirus dat sinds 2020 op deze planeet circuleert is identiek aan het virus uit het onderzoeksvoorstel.

Spoedberaad

Analisten als oud-kolonel Lawrence Sellin vermoeden dat de afdeling van het Chinese leger die zich bezighoudt met biologische oorlogsvoering, is betrokken bij de creatie én uitbraak van SARS-CoV-2. Of dat klopt, is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de coronapandemie binnen de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), zeg maar: het equivalent van het Nederlandse RIVM, in de eerste maanden van 2020 tot grote ongerustheid heeft geleid.

De NIH betaalde onder meer het vogelgriepproject van Ron Fouchier en vergelijkbaar onderzoek in Wuhan naar coronavirussen. De directeur van de afdeling binnen de NIH die over infectieziekten gaat, Anthony Fauci, organiseerde in februari 2020 in allerijl een telefonische conferentie over de herkomst van het nieuwe virus. Kwam SARS-CoV-2 uit een laboratorium, wilde Fauci weten. Hij had al iemand naar de zojuist opgehelderde genetische structuur van het virus laten kijken – en die had een heel merkwaardig stukje erfelijk materiaal gevonden (Inderdaad, dát stukje). Het stukje was zo raar, dat je zou denken dat een laboratorium ermee had zitten knoeien.

Onder de deelnemers van de telefonische bijeenkomst bevonden zich ook Marion Koopmans en Ron Fouchier. Het is niet precies bekend wat tijdens de bijeenkomst is besproken, wel dat de aanwezigen besloten het idee dat SARS-CoV-2 ontstond in een laboratorium op alle mogelijke manieren te bestrijden.

De wetenschapper die het rare stukje genetisch materiaal in het coronavirus had gevonden, publiceerde enkele dagen na de conferentie een artikel waarin hij beweerde dat het coronavirus helemaal niet uit een laboratorium afkomstig kon zijn. Marion Koopmans gebruikte dat artikel in haar WHO-rapport uit 2021, dat concludeerde dat het coronavirus afkomstig was uit de natuur. Deelnemers van de telefonische conferentie publiceerden in 2022 het artikel in Science dat ‘bewees’ dat de coronapandemie was ontstaan op een markt in Wuhan.

Geef geld

Het Erasmus MC is op dit moment een crowd-funding gestart voor Marion Koopmans’ onderzoek naar coronavirussen. Dat onderzoek richt zich onder meer op ‘genetische studies naar eigenschappen van de virussen’. De pandemie heeft immers laten zien dat dit soort onderzoek ‘van grote waarde is’, aldus het Erasmus MC. Wie die mening deelt, kan via de website van het Erasmus MC geld doneren. Als u daar anders over denkt, dan kunt u uw geld natuurlijk ook besteden aan een leuk T-shirt. Met het geinige opschrift dat Pierre Capel bedacht…