AI ontwerpt snel krachtige kankerbehandeling - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Gezondheid

AI ontwerpt snel krachtige kankerbehandeling

Christian Kromme 2 min leestijd 27 april 2023
FotoiStockfoto

Stel je een wereld voor waarin de ontdekking van baanbrekende kankerbehandelingen in slechts enkele dagen kan gebeuren. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) is deze toekomst wellicht dichterbij dan we denken. AI heeft in slechts 30 dagen een potentiële behandeling voor een agressieve kanker ontworpen, waarmee een nieuw tijdperk in de ontdekking van geneesmiddelen wordt ingeluid en de grenzen van de moderne geneeskunde opnieuw worden bepaald.

het ontwrichtende effect van ai bij het ontdekken van geneesmiddelen

Traditioneel vertrouwden onderzoekers op arbeidsintensieve trial-and-error-methoden om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Deze aanpak is niet alleen traag en duur, maar beperkt ook de reikwijdte van hun onderzoek. Maar met het vermogen van AI om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren, staat het geneesmiddelenontwikkelingsproces voor een revolutie.

In 2022 voorspelde AlphaFold, een computerprogramma ontwikkeld door DeepMind (eigendom van Google’s moederbedrijf Alphabet), eiwitstructuren voor het hele menselijke genoom. Deze AI-database is van cruciaal belang geweest om wetenschappers te helpen de structuur van miljoenen onbekende eiwitten te voorspellen, waardoor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen wordt versneld.

Door AlphaFold toe te passen op een end-to-end AI-aangedreven drug discovery platform genaamd Pharma.AI, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Toronto en Insilico Medicine een nieuw doelwit voor hepatocellulair carcinoom (HCC), een kanker waaraan jaarlijks 700.000 mensen overlijden. Zij ontwikkelden ook een hitmolecuul dat zich aan dit doel kon binden, zonder experimenteel bepaalde structuur. Deze doorbraak duurde slechts 30 dagen, een schril contrast met de jaren die conventionele methoden zouden hebben gekost.

de mogelijkheden van ai voor de geneeskunde

De snelle vooruitgang in de AI-gestuurde ontdekking van geneesmiddelen belooft de geneeskunde te veranderen. Zo kan AI de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor diverse ziekten aanzienlijk versnellen, met name voor ziekten waaraan nog veel behoefte is.

Bovendien kunnen AI-gestuurde platforms leiden tot de ontdekking van voorheen onbekende behandelingsroutes. Dit opent de deur voor meer gerichte therapieën, met betere resultaten voor de patiënt en minder bijwerkingen tot gevolg.

Bovendien zouden de ontwikkelingskosten van geneesmiddelen aanzienlijk kunnen dalen dankzij de efficiëntie van AI. Lagere kosten kunnen leiden tot meer betaalbare behandelingen, waardoor levensreddende geneesmiddelen voor een bredere bevolking toegankelijk worden.

De succesvolle toepassing van AI bij het ontdekken van geneesmiddelen inspireert ook tot verdere samenwerking tussen technologie en medische onderzoekers. Deze convergentie van disciplines zou kunnen leiden tot nog meer baanbrekende innovaties en vooruitgang in de gezondheidszorg.

Kortom, het snelle ontwerp door AI van een krachtige kankerbehandeling luidt een nieuw tijdperk in voor de ontdekking van geneesmiddelen, met het potentieel om de geneeskunde te revolutioneren. Door de kracht van AI te benutten, kunnen we een toekomst van snellere, effectievere en meer toegankelijke behandelingen voor mensen in nood ontsluiten.

Interessant artikel?