Thomas Bollen over De Nederlandse Bank die miljardenrekening bij de burger neerlegt - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Economie en ondernemen

Thomas Bollen over De Nederlandse Bank die miljardenrekening bij de burger neerlegt

Holland Gold 4 mei 2023

In deze aflevering praat Paul Buitink met onderzoeksjournalist Thomas Bollen over het miljardenverlies dat De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht te leiden als gevolg van haar hogere beleidsrente. En hoe de Nederlandse burger dit moet ophoesten.

Hierover schreef Thomas een artikel samen met Martijn Jeroen van der Linden en Bas Dommerholt. Doordat de ECB de depositorente heeft verhoogd naar 0,75% en er duizenden miljarden reserves in het bankensysteem zijn gepompt als gevolg van kwantitatieve verruiming (QE) gaan ECB en de nationale centrale banken als DNB voor miljarden het schip in. De commerciële banken krijgen deze rente cadeau.

Klaas Knot waarschuwde Minister van Financiën Kaag hiervoor in september. De Staat zou dan moeten bijspringen. Kortom, een nieuwe bailout, maar dit keer van de centrale bank. Thomas bespreekt manieren waarop dit kan worden voorkomen, waaronder afbouwen balans ECB of het verhogen van de reserveverplichtingen van banken, omdat alleen over overtollige reserves die rente kan worden verdiend. Ook praten Thomas en Paul over herwaarderen goud als alternatief, de digitale euro, de toekomst van de euro en het manisch-depressieve karakter van ons financiële systeem.

Artikel Thomas Bollen

Website Holland Gold

Interessante video?