Het opblazen van Nord Stream 1 en 2 was te verwachten - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Economie en ondernemen

Het opblazen van Nord Stream 1 en 2 was te verwachten

Twan Houben 7 min leestijd 23 oktober 2022
FotoBigstockphoto

Het wereldnieuws staat momenteel bol van de complottheorieën over de sabotage van Nord Stream 1 en 2. Wie deed het? De Russen, de Amerikanen, de Polen of de Oekraïners zelf? Misschien toch de EU? In dit artikel geen complottheorieën, maar een opsomming van verifieerbare gebeurtenissen waaruit ieder zijn eigen conclusies kan trekken. Eén conclusie durf ik hier wel aan: met het opblazen van deze twee pijpleidingen is wel duidelijk hoe keihard het mondiale spel om de macht gespeeld wordt. En dat de betrokken partijen nergens voor terugdeinzen. Dat laatste roept om een tegenreactie vanuit het volk, nu westerse politici het massaal af laten weten.

VS is dankzij schaliegas de nieuwe energie supermacht

‘VS is dankzij schaliegas de nieuwe energie supermacht’, kopte dagblad Trouw al op 6 oktober 2013. Door gebruik van nieuwe technologieën – vooral schaliegaswinning – zullen de Verenigde Staten vanaf 2013 ’s werelds topproducent van aardolie, gas en koolwaterstoffen zijn, stelt het energieagentschap EIA. Het land zal daarmee Rusland en Saoedi-Arabië voorbij streven als energieproducent. Schaliegas heeft in de VS een razendsnelle groei doorgemaakt.

Maar schaliegas heeft een aantal forse nadelen!

Ondanks deze nummer 1 positie in de wereld sinds 2013, zal de VS Rusland en Saoedi Arabië niet snel van de troon stoten. Want niet elke koolwaterstof, zoals de VS die produceert, heeft dezelfde hoge calorische waarde, in termen van BTU energie, zoals Saoedi Arabië die kan produceren. Bovendien kan Saudi-Arabië de olie die het produceert per vat verhandelen over de hele wereld, terwijl transport van het Amerikaanse gas zeer kostbaar is; ze moeten dit in vriezen voor transport over zee. Voorlopig – zo stelt de EIA in 2013 – is het Amerikaanse schaliegas dus vooral geschikt voor de binnenlandse energieconsumptie.

Pas als de mondiale energieprijs fors wordt opgedreven, is het voor de VS aantrekkelijk het schaliegas overal in de wereld te koop aan te bieden (Trouw 6 oktober 2013).

Schaliegas ook controversieel

Het boren naar schaliegas blijft bovendien ook in de VS controversieel, omdat het niet echt bevorderlijk is voor het klimaat. Bij deze boringen komt immers een grote hoeveelheid chemisch afval vrij. Om naar schaliegas te boren worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in het gesteente gespoten. Door de grote druk breekt het gesteente en de ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Deze mix van water en chemicaliën wordt vervolgens weer opgepompt.

Amerikaanse economie al vanaf begin 2019 in zwaar noodweer

Op 11 oktober 2019 is op de website van CNN te lezen dat het ronduit slecht gaat met de Amerikaanse economie en dat de Centrale Bank van de VS (FED) daarom aan een groot financieel experiment is begonnen, dat het doel heeft liquiditeitsproblemen in de economie te voorkomen. In totaal zal de FED 4 biljoen(!) USD bijdrukken om deze liquiditeitskrapte voor het Amerikaanse bedrijfsleven op te lossen. Ook meldt het bovengenoemde CNN bericht dat de Amerikaanse economie in 2020 0% groei zal laten zien. Een voorspelling die maar liefst 5 maanden voor de uitbraak van de coronacrisis werd gedaan!

“Ruim voor de coronacrisis uitbrak spraken Amerikaanse media al van 0% economische groei in 2020 in hun land”

En toen kwam de coronacrisis…

Daags voor het formele begin van de coronacrisis, stond de balans van de FED op een totaal aan ‘bezittingen’ – dat wil zeggen door de bank gecreëerd geld – van 4.241 miljard USD.

Voormalig VS president Trump wist de FED te bewegen om, tussen de start van de pandemie en het eind van zijn presidentschap, maar liefst 3.190 miljard USD bij te drukken om de Amerikaanse bevolking coronasteun te bieden.

In minder dan een jaar tijd (maart 2020 – 20 januari 2021) print de Amerikaanse FED maar liefst 3.190 miljard USD bij. Dat is een stijging van de FED balans met 75% in 10 maanden tijd!! Dat is nooit eerder vertoont in de wereldgeschiedenis.

De VS bleek al technisch failliet aan het eind van het tijdperk Trump, maar wat doet zijn opvolger Biden? Die staat toe dat er nog eens USD 1.400 miljard wordt bijgedrukt, vanaf zijn aantreden in januari 2021 tot heden (Bron; FED website).

Als de VS al in 2019 in economisch zwaar weer verkeerde met 4.000 miljard USD op de balans van de FED, hoe staat het er dan nu voor? Na de corona pandemie, met meer dan een verdubbeling van het door de FED bijgedrukte aantal dollars en een paar jaar onderpresteren van de economie?

Staatsschuld van de VS behoort tot de hoogste ter wereld

De staatsschuld van de VS staat momenteel op 137% van het BNP, tegenover 128% in januari dit jaar. Die van Nederland is actueel 52,4%. Duitsland staat op 69,3%.

Als de dollar niet de reservemunt van de wereld was geweest, behoorde de VS tot de probleemlanden in de wereld, gelijk Italië, Griekenland en Spanje.

Verkoop van schaliegas, vaccins, wapens en sluiting van Nord Stream 1 onderdeel van VS buitenland politiek sinds 2018

Gezien de beroerde toestand van de Amerikaanse economie sinds 2018, heeft de VS veel in buitenland politiek geïnvesteerd om haar producten mondiaal aan de man te brengen. Daarbij gaat het niet alleen om schaliegas, maar ook om producten als vaccins (Pfizer) en oorlogsmaterieel. 

Binnen de EU hebben met name de Duitsers en Fransen aan den lijve ondervonden op welke wijze deze verkoop wordt begeleid door het Witte Huis en wat dat betekent voor hun respectievelijke economieën. 

Het Amerikaanse nieuwsstation CBS toonde vier jaar geleden in deze nieuwsuitzending president Trump die verklaart dat Duitsland volledig onder controle van Rusland staat via de Nord Stream 1 pijplijn en dat dit voor de VS onacceptabel is. Hij dreigt met 25% invoerheffingen op Duitse auto’s en andere Duitse producten als Duitsland het inkopen van Russische energie niet afbouwt.

Bedreigingen aan het adres van de Duitse regering voor het openen van Nord Stream 2

Drie jaar geleden zond de Duitse staatsomroep NDR deze uitzending uit waarin de Amerikanen Duitsland andermaal met sancties dreigen als zij de Nord Stream 2 pijplijn ooit zullen openen. In diezelfde uitzending is Trump weer te horen die aangeeft dat de EU het Amerikaanse schaliegas moet gaan importeren ter vervanging van het gas dat via Nord Stream binnenkomt. De toenmalige Duitse minister van economische zaken Altmaier, belooft Trump in diezelfde reportage dat Duitsland zal beginnen met de bouw van terminals om de per schip aan te leveren hoeveelheden Amerikaans schaliegas te kunnen ontvangen.

Biden volgt de strategie van Trump inzake gasleveringen aan de EU

Op 7 februari jl. publiceerde de Telegraaf een hoofdartikel over de plannen van de Amerikaanse president Biden, mocht Rusland de grens met Oekraïne oversteken. “Als Rusland Oekraïne binnenvalt, dan is dat het einde van de Nordstream 2 pijpleiding,” zei hij tijdens een persconferentie na het bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Om daarna te benadrukken: ”Dan maken we daar een einde aan.” Maar toen Biden gevraagd werd hoe dat zou gebeuren, had hij geen duidelijk antwoord. ”Ik beloof je dat we het kunnen.” Met deze uitspraak zette Biden het beleid van zijn voorganger – Trump – voort.

De Amerikanen zouden gaan bepalen wat er met de investering van Duitsland en Rusland in Nord Stream 2 – 11 miljard euro – gaat gebeuren. Dat leidde tot de verbaasde reactie van een journalist van CNN. Deze vroeg aan Biden hoe hij dat wilde doen als deze pijplijn eigendom is van Duitsland en Rusland. Hier is het antwoord van Biden te zien en beluisteren.

“Joe Biden sprak in februari dit jaar al van het einde van de Nordstream 2 pijpleiding”

Duitsland zag alle schepen achter zich verbrand door het opblazen van Nord Stream 1 en 2

Inmiddels gaat Duitsland de zwaarste recessie tegemoet sinds WO II als gevolg van het door de VS gedicteerde energiebeleid van de EU. Zo verkondigt de Duitse sociaaldemocratische politica Sahra Wagenknecht hier. De Duitse industrie is immers de grootste afnemer van energie in Europa en moet nu veel (auto-)fabrieken sluiten als gevolg van de keuzes die door Ursula von der Leyen en haar hofhouding zijn gemaakt op voorspraak van de VS.

Het toonaangevende Schiller Institut noemt het opblazen van Nord Stream 1 en 2 een simpele daad van economische oorlogsvoering, waarbij de toekomst van de motor van de Europese economie – Duitsland – existentieel is geraakt.

Volgens deze analyse van het instituut, leidt de destructie van de Nord Stream pijpleidingen tot een massale teloorgang van Europese industrieën en een vlucht van productiefaciliteiten vanuit de EU naar de VS. Als gevolg hiervan zal de levensstandaard van veel Europeanen drastisch afnemen in de komende jaren.

Wat betekent het bovenstaande voor Nederland en Nederlanders persoonlijk?

De VS heeft grote invloed op wat de EU besluit en welke acties in Europa worden genomen. Het vervangen van energie uit Rusland door Amerikaans schaliegas, is al heel lang een doel van Amerika. Door de onzalige inval van Rusland in Oekraïne, heeft de VS een heel sterk argument in handen gekregen om de Russische energieleveringen aan de EU te vervangen. Een energievorm die een jaar geleden nog te duur was voor de EU, maar door de huidige boycot van Russische leveringen een aardig alternatief lijkt te bieden. Dat helpt de kwakkelende Amerikaanse economie financieel en ondersteunt de geopolitieke doeleinden van het land. Immers, de VS is de leider van de wereld en tracht dat wanhopig te blijven.

Voor veel EU landen, vooral Nederland, betekent deze ontwikkeling het ontstaan van ‘energie armoede’; armoede onder de bevolking, omdat energie niet meer te betalen is voor mensen met een kleinere beurs. Ook de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen zoals het prijsplafond op gas en elektra – andermaal door de EU voorgekookt – zullen onvoldoende blijken.

Ik ben geen tegenstander van de VS, noch van de EU, maar de huidige ontwikkelingen gaan tot maatschappelijke drama’s leiden als Nederland niet meer voor zichzelf gaat kiezen en de EU niet meer op eigen benen gaat staan. Los van de economische en geopolitieke belangen van de VS. Het land, dat lang voorbeeld was voor ons, met een droom van een Europese federale staat,  gaat de komende jaren het loodje leggen als leider van de wereld. Voor dat zover is, moeten Europa en Nederland meer op eigen benen leren durven staan.