Gedecentraliseerde autonome organisaties presteren beter dan bedrijven - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Economie en ondernemen

Gedecentraliseerde autonome organisaties presteren beter dan bedrijven

Christian Kromme 2 min leestijd 20 oktober 2022
FotoBigstockphoto

DAO’s, of Gedecentraliseerde Autonome Organisaties, zijn een nieuwere organisatievorm die steeds populairder wordt. In tegenstelling tot traditionele bedrijven worden DAO’s niet centraal gecontroleerd door één individu of groep. In plaats daarvan worden zij beheerst door een reeks regels (of protocollen) die een gemeenschap van belanghebbenden overeen is gekomen. Dit maakt ze democratischer en rechtvaardiger dan traditionele bedrijfsstructuren.

Efficiënter en rechtvaardiger

Vitalik Buterin, de medeoprichter van Ethereum, gelooft dat DAO’s het potentieel hebben om efficiënter en rechtvaardiger te zijn dan traditionele bedrijven. In een blogpost betoogt hij dat DAO’s sterk gedecentraliseerd kunnen blijven en toch elementen van de politieke wetenschap en corporate governance kunnen omarmen. Dit zou ze in veel gevallen effectiever kunnen maken.

Werken in een DAO

DAO’s bieden een meer democratische en rechtvaardige manier om mensen en middelen te organiseren. In een DAO heeft iedereen inspraak in hoe de organisatie wordt geleid. Een DAO is een soort organisatie met een eigen bestuur, waarbinnen individuen of groepen werken om hun doelstellingen te bereiken via slimme contracten en geautomatiseerde besluitvorming (oracles). Personen of organisaties kunnen lid worden van een DAO. Hierdoor kunnen mensen meer in lijn met hun missie, passie en waarden werken dan in een traditionele bedrijfsstructuur.

Uitdagingen

Een uitdaging voor DAO’s is de schaalbaarheid. Naarmate ze groeien, moeten DAO’s manieren vinden om ervoor te zorgen dat iedereen inspraak heeft in hoe de organisatie wordt geleid. Een andere uitdaging is de beveiliging. DAO’s zijn nog nieuw en niet getest, dus het risico bestaat dat ze worden gehackt of gemanipuleerd.

Strategische beslissingen

DAO’s nemen strategische beslissingen via een stemprocedure. De gemeenschap van belanghebbenden stemt over voorstellen van de leden van de DAO. Dit maakt DAO’s democratischer dan traditionele bedrijfsstructuren, die doorgaans door een kleine groep individuen worden gecontroleerd.

Toekomst DAO’s

De toekomst voor DAO’s is veelbelovend. Ze hebben het potentieel om veel efficiënter en rechtvaardiger te zijn dan traditionele bedrijfsstructuren, maar het valt nog te bezien of ze deze belofte kunnen waarmaken. Alleen de tijd zal het leren.

Denk je dat DAO’s een goed idee zijn? Waarom of waarom niet? Laat het ons weten!