Wat is waarheid? - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Cultuur en media

Wat is waarheid?

Sjoukje Dijkstra 2 min leestijd 14 februari 2022
FotoBigstockphoto

B informed Media wil de waarheid recht doen. Dat is ook wat mij als journalist aanspreekt, en waarom ik mij heb aangesloten bij dit platform.

Waarheidszoeker

Als waarheidszoeker ben ik altijd gedreven geweest de waarheid te vinden. Daarbij heb ik ontdekt dat de waarheid an sich in wezen niet bestaat. ‘Truth lies in the eye of the beholder’, is een uitspraak die zoveel wil zeggen als: de waarheid is niet wat die lijkt. Het is maar net om het even wie die waarheid interpreteert, vanuit eigen levensovertuiging en -ervaring. Wat je ziet op televisie in het journaal, is een selectie. Vanuit welke hoek wordt er gefilmd, hoe wordt er gemonteerd en wanneer ging de camera of geluidsopname lopen?

“Truth lies in the eye of the beholder”

Selectie

Je ziet niet wat er vooraf en achteraf gebeurde. Of wat er zich achter de cameraman afspeelt, die kiest hoe hij de camera richt. Wat we voorgeschoteld krijgen, is gebaseerd op de selectie, van wat media of betalende media-partners denken dat relevant is. Wat voor jou belangrijk is om te weten. Relevant nieuws is dichtbij, of groot als het ver weg is. Bij Main Stream Media bepaal niet jij het nieuws, maar doen redacties dat. Vaak gedicteerd, met niet zelden andere belangen voor ogen dan alleen informeren.

Zoom

Binformedia wil jou als lezer aan de knoppen zetten. Zoom in op de verhalen die er toe doen. Zoom uit om het grote geheel te zien. Wanneer je inzoomt, ontdek je vaak de persoonlijke verhalen. De verhalen van mensen die ertoe doen. De verhalen die we móéten vertellen. Vaak heel mooie verhalen, verhalen met een lach en een traan. Van mensen zoals jij en ik, die proberen te leven in een vrije wereld. Waar we worden geaccepteerd om wie we zijn, wat we geloven, en wie we liefhebben.

“Verhalen die we moeten vertellen, met een lach en een traan”

Samen

Hoe? Vaak vergt het moed. Moed om tegen de stroom inzwemmen als dat nodig is, maar samen – met een achterban die zo geïnvesteerd is – moet dat mogelijk zijn. Dan staan we zoveel sterker. Als je naar ‘het nieuws’ kijkt, lijkt de wereld een vergaarbak aan ellende. Wat je niet ziet is dat er ook zoveel mooie en inspirerende dingen gebeuren, dat er zoveel goeds is. Dat willen we laten zien. Sluit je aan, ga met ons mee op ontdekkingsreis…