Rutte verlaat het zinkende schip of toch niet? - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Bestuur en wetgeving

Rutte verlaat het zinkende schip of toch niet?

Redactie 2 min leestijd 13 juli 2023
FotoiStockphoto

Minister-president Mark Rutte heeft een dominante rol gespeeld tijdens verschillende periodes in de Nederlandse geschiedenis. Hoewel hij een lange staat van dienst heeft en successen heeft behaald, zijn er ook momenten geweest waarop zijn leiderschap en integriteit behoorlijk in twijfel zijn getrokken. Het is waar dat zijn successen voornamelijk ten goede zijn gekomen aan de welgestelden en multinationals. De volkspartij voor Vrijheid en Democratie is een hol vat gebleken.

Er zijn echter verschillende zaken geweest die als debacles kunnen worden beschouwd en waar Rutte mee te maken heeft gehad. Een van de grootste debacles was het Groningen-gasdebat. De gaswinning in Groningen heeft enorme gevolgen gehad voor de veiligheid van de inwoners en heeft geleid tot aanzienlijke schade aan hun huizen. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen is de regering er niet in geslaagd tijdig adequate maatregelen te nemen. Dit heeft de inwoners van Groningen in de steek gelaten en heeft voor angst en onzekerheid gezorgd.

Een andere pijnlijke kwestie was de toeslagenaffaire, waarbij duizenden onschuldige mensen ten onrechte als fraudeurs werden bestempeld en in financiële problemen terechtkwamen. Het is betreurenswaardig dat de kinderen nog steeds niet zijn herenigd met hun ouders. Rutte en zijn regering zijn tekortgeschoten in het beschermen van deze mensen en het tijdig aanbieden van excuses en compensatie.

Daarnaast zijn er ook incidenten geweest, zoals het achtergehouden sms-verkeer tussen Rutte en een kritisch parlementslid. Met name de leugens en ontwijkende antwoorden hebben het vertrouwen in de politiek geschaad en vragen opgeroepen over transparantie en integriteit. Het coronabeleid van Rutte en zijn regering is eveneens bekritiseerd. Het kritiekloos volgen van het zogenaamde wetenschappelijk advies tijdens de pandemie heeft geleid tot uitgebreide lockdowns met ernstige economische en sociale gevolgen, waarbij onnodige slachtoffers zijn gevallen.

Hoewel Mark Rutte zeker ook positieve bijdragen aan Nederland heeft geleverd, kunnen we niet ontkennen dat er te veel momenten zijn geweest waarop hij de samenleving heeft teleurgesteld. De welgestelden en multinationals zullen Rutte zeker gaan bedanken met een nieuwe stap in zijn carrière en dan weten we of deze daad er een is van bewuste machtspolitiek…

Interessant artikel?