Coronabeleid: wetenschap, kijk kritisch naar jezelf! | Gesprek met Jos de Laat - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Bestuur en wetgeving

Coronabeleid: wetenschap, kijk kritisch naar jezelf! | Gesprek met Jos de Laat

De Nieuwe Wereld 12 november 2022

Ad Verbrugge in gesprek met weer- en klimaatdeskundige Jos de Laat over de status van wetenschap in relatie tot de politiek en samenleving. “Als je in de wetenschap iets recht wilt zetten heb je een eenzaam bestaan.”

Als wetenschapper bij het KNMI kent Jos de Laat als geen ander het belang van een goed voorspellend model. Van de beperkingen van deze modellen is hij echter even goed op de hoogte. In gesprek met Ad Verbrugge ging De Laat in op het gebruik van wetenschappelijke modellen in een toenemend aantal beleidskwesties, waaronder natuurlijk de recente coronapandemie. Hij benadrukte daarbij steeds het belang van open debat, interdisciplinaire samenwerking, en vooral het kennen van de eigen grenzen. “Wetenschap functioneert helemaal niet zo goed als de tekstboekjes ons doen geloven.” Wijsheid over kennis, met Jos de Laat.

De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Thomas Bollen.

De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.