Hoe train je je hersenen voor radicale verandering? - B Informed Media
Het maatschappelijk media platform van en voor de burger & MKB
Wetenschap en technologie

Hoe train je je hersenen voor radicale verandering?

Christian Kromme 3 min leestijd 17 november 2022
FotoBigstockfoto

Allemaal hebben we in ons leven dromen en issues die we willen veranderen. Maar soms gebeurt het dat hoe meer we ons daarop concentreren, hoe meer ze ons ontglippen. Waarom? Het is omdat we mensen zijn en we onszelf vaak in de weg lopen. Ons onderbewustzijn pikt zaken op waarvan we ons niet bewust zijn, zoals de angsten en twijfels over onszelf. Dit kan ons tegenhouden om het leven te leiden dat we willen. Gelukkig is er een manier om los te komen van deze zelfopgelegde beperkingen. Het is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk. Zo doe je dat.

Waarom we in de weg lopen

Als mensen zijn we vanaf onze geboorte geconditioneerd ons te conformeren aan de normen van de maatschappij. Ons wordt geleerd van alles te geloven over onszelf en de wereld om ons heen. Deze overtuigingen raken vaak zo ingebakken dat we ons daar niet van bewust zijn. Maar of we ons dit realiseren of niet, ze vormen onze gedachten, emoties en handelingen. Ze kunnen ons beperken of juist versterken.

“Onze hersenen zijn gemaakt om te overleven”

Het probleem is dat de meesten van ons meer beperkende overtuigingen hebben dan bekrachtigende. Dit is niet omdat we slechte mensen zijn; onze hersenen zijn gemaakt om te overleven. Ons onderbewustzijn scant voortdurend onze omgeving op bedreigingen. Als het er een waarneemt, stuurt het een waarschuwingssignaal om ons te beschermen. Dit waarschuwingssignaal manifesteert zich als angst, twijfel, zorgen of andere negatieve emoties en het kan ons ervan weerhouden risico’s te nemen of onze dromen na te jagen. 

Hoe kom je los van je beperkende overtuigingen? 

De eerste stap is je bewust te worden van de beperkende overtuigingen die je tegenhouden. Als je ze eenmaal kent, kun je ze gaan uitdagen. Stel bijvoorbeeld dat je gelooft dat je niet kunt veranderen en niet het doorzettingsvermogen hebt om nieuwe gewoonten aan te nemen. Is dat waar? Waarom geloof je dat? Welk bewijs heb je om dat te ondersteunen? Je zult merken dat je bewijs vooral gebaseerd is op je ervaringen uit het verleden of op wat andere mensen je hebben verteld. Maar dat iets in het verleden is bevestigd, betekent niet dat het altijd waar zal zijn. En omdat iemand anders iets over jou gelooft, maakt dat het nog niet juist. 

De tweede stap is je beperkende overtuigingen te vervangen door bekrachtigende. Het vergt enig zelfonderzoek om te bepalen wat die bekrachtigende overtuigingen kunnen zijn. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, hou ze dan goed vast en herinner jezelf er vaak aan. Als je merkt dat je terugglijdt in oude denkpatronen, sla jezelf daar dan niet voor maar richt je gedachten voorzichtig op je nieuwe versterkende overtuigingen.

“Als je handelt vanuit empowerment, wordt alles mogelijk” 

Actie vanuit empowerment 

Zodra je je beperkende overtuigingen hebt vervangen door bekrachtigende, zul je merken dat actie ondernemen veel makkelijker wordt, omdat je dan eindelijk komt vanuit een plaats van bekrachtiging in plaats van beperking. Als je handelt vanuit empowerment, wordt alles mogelijk. Dus ga naar buiten en creëer het leven dat JIJ wilt leven! 

Dus:

Je verdient het om een leven te leiden dat JOU gelukkig maakt, en niet om aan andermans normen of verwachtingen te voldoen. Maar om dat te doen, moet je de zelfopgelegde beperkingen die je tegenhouden loslaten. Het is niet gemakkelijk, maar het is mogelijk. Word je bewust van je beperkende overtuigingen, daag ze uit en vervang ze door bekrachtigende.